N-am fost până acum în Muntenegru însă cu vinurile sale m-am mai întâlnit. Rar, ce-i drept, pentru că nu le-am găsit în România, ci în Serbia.
De data aceasta am încercat un vin din soiul de struguri Vranac: strugure roșu închis, cu boabe mari și pieliță subțire. Soiul este specific zonei Balcanilor și are indicație geografică Muntenegru încă din 1977.
Vranac Pro Corde 2012 al cramei Plantaze din Muntenegru mi s-a părut destul de dur la început. Primul nas mi-a transmis note de fructe de pădure, însă după prima înghițitură am zis că e bine să îl mai decantez puțin.
Vinul este sec, are o culoare rubiniu închis, iar odată aerat aromele au devenit din ce în ce mai clare și s-au dezvăluit pe rând în pahar: fruncte de pădure, coacăze, cireșe amare, toate destul de coapte. Se simt destul de bine și taninii și alcoolul de 14%.
Vinul este unul corpolent cu un postgust destul de lung. Murele mi se pare că se simt cel mai bine pe final. Se simte și baricul însă nu foarte mult – personal consider că îi dă o notă elegantă de lemn. Din ce am citit pe siteul cramei aproximativ 35% din vin este învechit timp de 2 ani în baricuri de stejar, restul fiind vinificat în tancuri de inox.
Și pentru că îmi place să fac tot felul de experimente cu vin și mâncare de data asta am asortat acest vin cu o mâncare ușor picantă-fajita de pui cu sos sweet & sour, iar la final l-am încercat cu brânzeturi tari. Mi-a plăcut senzația în fiecare din cele două cazuri numai că a fost foarte diferită: la asortarea cu mâncarea ușor picantă s-a simțit mai mult alcoolul, iar la asortarea cu brânzeturile m-am bucurat mai mult de fruct. Bineînțeles, este o chestiune de gust.
Detalii despre acest vin (varianta 2016, ce-i drept) găsești și pe siteul producătorului, crama Plantaze situată în Podgorica, Muntenegru. M-am bucurat să aflu de acolo că acest vin (cel din 2012) a obținut 6 premii la diverse concursuri internaționale. Analizând siteul lor observat că fac și vizite și degustări la cramă, ba chiar au și o sală de degustare foarte bine aranjată așa că am notat deja locul acesta pe lista mea de călătorii.
Update-uri despre acest vin găsești și pe Vivino.
Leave a Reply