Mereu mă gândesc la lucrurile bune care se întâmplă chiar și atunci când ceva nu merge așa cum trebuie. Și uite așa am tras concluzia că pandemia de Coronavirus a venit și cu lucruri bune: am avut cu ocazia asta timp să ne liniștim, să apreciem mai mult oamenii din jur și timpul petrecut alături de cei dragi, să renunțăm la lucrurile neesențiale și să ne întoarcem la lucrurile și activitățile care ne plac.
Ei bine, pandemia „m-a prins” chiar pe picior de lansare a proiectului Winesday, motiv pentru care a trebuit să regândesc totul. Mi-am dorit ca odată cu lansarea online a proiectului să anunț și câteva degustări de vin pe care să le organizez în București însă lucrurile au stat în alt fel decât mi-am imaginat, iar degustările față în față pe care le visam mai au de așteptat.
Asta nu înseamnă că pasiunea pentru vin nu își continuă cursul. Din contră, am avut mai mult timp să dedic proiectului Winesday și am folosit perioada de autoizolare care a însumat 70 de zile numărate pentru a învăța lucruri noi despre vin (este un domeniu în care ai permanent ceva de învățat), pentru a încerca vinuri noi, pentru a descoperi ce curiozități au cei din jur despre vin și pentru a rafina activitatea acestui proiect pentru viitor.
Și dacă tot vorbesc despre a încerca vinuri noi, ei bine, am descoperit o mulțime de vinuri excelente în ultimele 2 luni și jumătate, vinuri care au ajuns la mine fiind comandate online.
Așa că astăzi mi-am propus să îți povestesc despre 2 vinuri descoperite de mine în pandemie și anume 2 vinuri făcute din struguri de Fetească Neagră: unul în Dobrogea, altul în Dealu Mare.
Și pentru că tot am putut ieși din casă în ultima săptămână, am ales să ies undeva la iarbă verde să savurez vinul outdoor, ca tare dor îmi era de natură. Cum a ieșit degustarea poți vedea din fotografiile din acest articol. Menționez totodată că degustarea a fost făcută outdoor, menținând distanțarea fizică între participanți și că la ea am participat 4 persoane și o pisică (aceasta s-a dovedit a fi un adevărat „wine keeper” la cât de bine a păzit masa și vinul pe tot parcursul degustării).
Să mă întorc la vinurile degustare pe care astăzi le prezint destul de succint. Simt eu că vor mai apărea ocazii în care să le savurez pe viitor-și, sper eu, chiar și alături de tine, cel/cea care citești acest articol.
Vinurile alese nu au nicio legătură între ele, mai ales că sunt făcute cu struguri din două zone total diferite ale țării (iar în industria vinului contează mult atât solul cât și orele de soare și clima în general), nu le-am degustat comparativ, ci am vrut doar să ne bucurăm de razele soarelui și de câte un pahar de vin savurat în mijlocul naturii. Toți cei 4 participanți suntem pasionați de vin și cunoaștem o bună parte din vinurile Dobrogei și a celor din Dealu Mare așa că aceasta a fost o ocazie să ne bucurăm de noutăți din două dintre cele mai faine zone viticole ale României. Zone ale căror vinuri le recomand cu drag!
„Negru de Histria” este o Fetească Neagră recent lansată a Cramei Histria (Dobrogea). Încă de la deschiderea sticlei aromele de prune uscate și-au făcut apariția în miros, fiind simțite apoi mai intens în gust și fiind completate cu cireșe amare bine coapte. Alcoolul este 13,5% însă este bine integrat, nu se simte a fi atât de ridicat și poate fi savurat fie ca atare, fie cu mâncare alături. Strugurii provin din recolta 2018 de pe plantația de la Cogealac, din Dobrogea. Dacă și tu știi Dobrogea cea cu întinderi mari de plantații de tot felul și împânzită de eoliene mergi până la Cogealac să vezi ce frumos se îmbină vița de vie cu peisajul acesta.
Fetească Neagră Valahorum 2017 este un vin creat în al doilea an de existență a proiectului Valahorum. Dacă nu știai, vinurile Valahorum sunt pe de o parte vinuri create de oenologi special pentru acest proiect, iar pe de altă parte sunt vinuri selectate de la alte crame din România. Proiectul Valahorum s-a lansat cu participarea a 3 crame din România (Apogeum, Crama Mennini și Mierlă Albă), este un proiect deschis și altor crame și dorește a însuma de-a lungul timpului o colecție de vinuri românești emblematice, pe de o parte create sub denumirea de Valahorum și pe de altă parte selectate pentru a fi incluse în portofoliul Valahorum.
Despre a doua Fetească Neagră degustată astăzi îți pot spune că vinul este realizat din recolta anului 2017, strugurii fiind crescuți în zona Gura Vadului-Dealu Mare. Și în acest caz aromele de prune uscate primează, la acestea adăugându-se arome de vișine și făcându-și apariția note de vanilie provenite de la cele 16 luni petrecute în butoaie de stejar. Vinul este destul de intens, are 14,5% alcool și este un vin gastronomic ce este mai bine savurat cu mâncare.
Acestea fiind spuse, de data asta am analizat mai puțin vinurile decât de obicei și ne-am bucurat mai mult de soare și de faptul ca am avut ocazia, după atât timp, să fim împreună.
Leave a Reply