Un vin de culoarea chihlimbarului care m-a fermecat – Caretta 2012, Solomos Wines

Un vin de culoarea chihlimbarului care m-a fermecat – Caretta 2012, Solomos Wines

Tot îmi este dor de Grecia așa că am zis să încerc un vin pe care îl țin la păstrare de ceva vreme: Caretta 2012 făcut de Solomos Wines în Insula Zakynthos.

Am descoperit acest vin în vara lui 2015, cu o lună și puțin înainte să înceapă efectiv pasiunea mea petru vin. Era o zi cu nori ce s-au transformat în furtună și a fost clar imediat ce am ajuns la plajă că nu aveam să stăm mult acolo. Norii s-au adunat, iar vântul ne-a gonit încet spre stațiune, căutând să facem altceva decât plajă în acea zi. Ne-am oprit la unul din magazinele mai mari din stațiunea Kalamaki, zonă situată în sudul insulei Zakynthos, chiar lângă National Marine Park of Zakynthos – zonă protejată dedicată broaștelor țestoase Caretta Caretta care vin aici an de an pentru a-și depune ouăle.

Ai să te întrebi ce relevanță are informația de mai sus. Citește mai departe și o să afli.

Ca de fiecare dată când sunt într-un loc nou în călătorii caut lucruri cât ami autentice (în limita posibilității) din acea destinație. În ziua aceea mi s-au oprit ochii asupra raftului cu vinuri. Nu știam ce să aleg, însă am zis să caut ceva făcut în Zakynthos. Deci nu vinuri grecești, ci produse chiar acolo pe insulă. Am găsit mai multe variante de la Solomos Wines, am citit pe etichetă că sunt produse pe insulă și am ales una din opțiunile disponibile: un vin roșu dulce cu 15% alcool. Nu m-a prea încântat pe moment ideea că e un vin dulce, însă nu am băgat în seamă prea mult acest aspect.

După amiază aceea am petrecut-o pe terasa vilei la care eram cazată și am descoperit vinul cumpărat cu puțin timp înainte.

Îmi amintesc că era dulce însă că mi-a plăcut pentru că era un „dulce” aparte. Nu aș știi să explic asta astăzi (adică ce însemna „dulce” pentru mine pe vremea aceea când nu știam nimic despre vin) însă întâmplarea face că în aprilie 2016 să ajung din nou în Zakynthos, de data asta pentru un examen de scuba diving și să găsesc același magazin deschis și în extrasezon (asta e o raritate pe insulele grecești). Cumva de la această ultima călătorie în Zakynthos (de care îmi e atât de dor!) mi-a rămas o sticlă de Caretta Caretta 2012 de la Solomos Wines pe care am păstrat-o până astăzi.

Am zis că e timpul să deschid sticla înainte de a fi prea târziu: nu știam exact ce potențial de învechire are și nici nu pot spune că am temperatura optimă pentru a menține o colecție de vinuri (deși mă străduiesc) atât timp.

Vinul Caretta produs de Solomos Wines este realizat din struguri din soiul Avgoustiatis, strugure mai puțin cunoscut ce se găsește în insulele grecești, în special în Zakynthos și în zona Peloponez din Grecia continentală. Numele vine de la „avgoustos” care înseamnă „august” în greacă și reprezintă luna în care sunt culeși strugurii Avgoustiatis.

Când l-am deschis am fost foarte atentă la culoare și la „primul nas” (așa se numește primul moment în care mirosi vinul fără să îl aerezi).

Pentru prima dată am descoperit o adevărată culoare de chihlimbar, adică un roșu arămiu spre maro-gălbui foarte puternic. Iar în ceea ce privește aromele simțite în miros am identificat zahărul ars. Am gustat iar aroma de zahăr ars s-a intensificat apoi a fost completată de note de caramel și scorțișoară. Am descoperit tanini moi, o aciditate medie, postgustul mi s-a părut destul de lung (peste 10 secunde), iar faptul că este un vin dulce s-a simțit din prima, de la miros. Însă mirosul nu te pregătește pentru această dulceața aparte, puțin „mai puțin dulce” decât mă așteptam. Cele 15% grade de alcool nu se simt, sunt foarte bine integrate în acest vin de desert ce poate fi savurat și ca atare, fără asociere cu vreun desert anume.

Gustând vinul mi-a venit o singură replică în minte: „Christmas on your palate”. În traducere am simțit aroma Crăciunului (adică a scorțișoarei) pe cerul gurii.

Mi-a plăcut să aflu apoi citind eticheta (care era în greacă și dublată în engleză) că strugurii provin din zona muntoasă a insulei Zakynthos și că fac parte din Avgoustiatis, soi de struguri local. În plus, o parte din veniturile obținute din vânzarea acestui vin merg către National Marine Park of Zaynthos care are grijă de broscuțele țestoase Caretta Caretta. Mai mult de atât, numele „Caretta” este dedicat broscuțelor țestoase Caretta Caretta.

Acestea fiind spuse, parcă mi-a mai trecut dorul de Grecia (un pic) însă tare mi-ar plăcea să ajung cât de curând pe insulele grecești să mai încerc câte un vin local.

Update-uri despre acest vin găsești și pe Vivino.

Vin degustat pe 19.04.2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

five × 5 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.