Atunci când vine vorba de vinuri internaționale m-a fascinat întotdeauna multitudinea de struguri locali. Știu că în majoritatea restaurantelor [de la noi] găsești vinuri din soiuri internaționale precum Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah/Shiraz, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling și altele foarte cunoscute, însă atunci când ajung într-o destinație iubesc să descopăr vinurile din soiuri locale.
Și mai mult mă bucur când găsesc soiuri specifice anumitor zone și peste granițele țării respective, așa că atunci când am văzut „Soave” pe lista de vinuri nou aduse în România de TheWinederers, am zis că trebuie să le încerc neapărat.
Soave este o mică regiune viticolă din nord estul Italiei situată în apropiere de Verona. Aceasta este împărțită în două părți distincte: una deluroasă în nord și una de câmpie în sud. Zona deluroasă din nord beneficiază de sol calcaros și argilos, precum și de sol vulcanic, acest tip de sol împreună cu altitudinea asigurând o coacere lentă a strugurilor ceea ce înseamnă struguri plini de savoare ce au totodată și aciditate ridicată.
Soiul principal de struguri cultivat aici se numește Garganega și este un strugure alb. Soiul mai este cunoscut ca și Grecanico Dorato (Sicilia) și Malvasia de Manresa (Catalunia – Spania)*.
Vinurile din soiul Garganega sunt în principiu light, de culoare galben lămâie/lime pal, cu arome proaspete de citrice, pere, mere roșii. Cele ce provin de pe solul vulcanic pot avea note minerale și arome de piersici și caise. Cele provenite din zona de câmpie beneficiază de sol nisipos ceea ce înseamnă că strugurii au arome mai fructate, aciditate medie și sunt făcute pentru a fi savurate cât mai proaspete.
Am avut ocazia să degust de curând două vinuri din soiul Garganega, ambele aduse în România de TheWinederers iar partea cea mai interesantă a fost că le-am încercat în paralel. A fost vorba de două vinuri ale aceleiași crame, Tamellini, două recolte diferite și două tipuri de vin diferite realizate din acelasi soi de struguri. Unul din vinuri este proaspăt, aș putea spune că este vinul verii 2022, iar altul are un an de maturare în sticlă ceea ce îi dă o eleganță aparte, pe lângă aromele foarte diferite din gust. În cele ce urmează fac câte o descriere scurtă a fiecăruia.
Tamellini Soave 2021
Cu o culoare galben pal deschis cu tente verzui, vinul Soave din recolta 2021 al cramei Tamellini este realizat 100% din struguri Garganega, este un vin proaspăt, ușor de savurat. În miros vinul are note de lămâie, grapefruit și piersică coaptă, dar și arome florale. În gust am regăsit aromele de lămâie, piersică, dar și sâmburi de piersică, grapefuit, măr verde și un pic de mentă. Aciditatea este ridicată și postgustul lung. Este un vin ale cărui arome fructate se simt tare frumos și consider că este un vin excelent de savurat cât mai proaspăt, un vin foarte potrivit pentru zilele toride de vară.
Vinul are 11,5% alcool și este obținut din struguri recoltați manual. Vinul a fost maturat timp de 3-4 luni în tancuri de inox înainte de a fi îmbuteliat și a fi dat spre vânzare.
Strugurii pentru acest vin provin de pe o platatie de 30 de hectare cu sol calcaros din care crama Tamellini produce aproximativ 250 000 de sticle anual.
Tamellini Le Bine de Costiola Soave Classico 2020
Îmi plac degustările comparative, mai ales atunci când am ocazia să încerc soiuri de vin mai puțin întâlnite. Așa că în paralel cu vinul anterior am degustat un al doilea vin al aceleiași crame, Tamellini, realizat tot 100% din struguri Garganega, însă un vin din recolta 2020 ce provine din zona deluroasă, cu sol vulcanic. Plantația este situată în zona aceasta poartă denumirea „Soave Classico”, acest „Classico” definind zona originală ce a primit denumire de origine controlată inițial (Italia are mai multe regiuni ce poartă numele „Classico” așa că te vei mai întâlni cu aceasta; ex. Chianti Classico).
Vinul acesta are o culoare galben lămâie deschisă, iar mirosul se simte mult mai intens. Aici am descoperit arome de caise, piersici, nectarine, dar și migdale, măr galben uscat, banane uscate și patiserie. În gust aromele s-au simțit foarte intens, aici regăsind aromele de migdale, nectarine, piersici, măr galben uscat și puțină patiserie. Vinul are o corpolentă puțin mai mare decât anteriorul (nefiind însă foarte corpolent) , postgustul este unul lung, iar gradul de alcool 12% care este foarte bine integrat.
Vinul acesta este ceva mai elegant și mai complex decât anteriorul. Diferă zona (tipul de sol, faptul că via este plantată pe deal și nu pe teren plat) de pe care au provenit strugurii precum și cantitatea la struguri cultivați la hectar, dar și faptul că vinul a avut parte de 1 an de maturare în sticlă după alte 5-6 luni de maturare în tancuri de inox înainte de a fi îmbuteliat. Este un vin care poate fi băut ca atare, însă dacă îi vei adăuga ceva de mâncare s-ar putea să îți placă și mai mult.
Strugurii pentru acest vin provin de pe o platatie de numai 3 de hectare cu sol vulcanic din care crama Tamellini produce aproximativ 20 000 de sticle anual.
Personal mi-au plăcut tare mult aceste 2 vinuri iar exercițiul de a le degusta în paralel a fost excelent.
Am inclus totodată aceste vinuri și în degustarea realizată de Ziua Italiei de la Muzeul Hărților, așa că cei care au participat la acest eveniment au avut ocazia să se întâlnească cu aceste vinuri. Dacă vrei să le încerci și tu le găsești în magazinul online TheWinederers, importatorul oficial al acestor vinuri în România. Și pentru că lucrez îndeaproape de ceva vreme cu The Winederers, cititorii Winesday au un discount de 10% dacă folosesc codul „WINESDAY10” la fiecare comandă de pe siteul lor (reducerea nu se cumulează cu alte reduceri valabile pe siteul lor), așa că iată un motiv în plus să comanzi cele 2 vinuri (primul e aici, al doilea e aici) și să le încerci. Dacă ai de gând să pregătești o seară alături de prieteni în următoarea perioadă vinurile acestea ar putea fi vedetele! Enjoy!
*Sursă: „Wine Grapes”, Jancis Robinson, Penguin Random House UK
Leave a Reply