Nu știu exact când am devenit pasionată de soiul Saperavi, însă de Georgia am fost mereu fascinată. Cele mai multe surse spun că aici s-au descoperit cele mai vechi urme legate de producția vinului în lume (anul 5000 î.Hr) și de aici a pornit curiozitatea mea față de vinurile din Georgia.
Îmi amintesc că am savurat o singură dată un Saperavi produs în Georgia în regiunea Kakheti de crama Shumi – Iberiuli Saperavi Dry Premium 2016. Găsisem vinul la un mic magazin de dulciuri din Chișinău și ceva din acel vin mi-a rămas în minte, gustul simțit fiind destul de diferit față de ce cunoșteam eu până la acel moment – îmi amintesc arome foarte puternice de fructe negre savuroase și foarte coapte, precum si nuanțe de piper. Saperavi este unul din cele 525 de varietăți de struguri de origine din Georgia, este cel mai cunoscut și reprezintă cumva „moștenirea Georgiei în materie de vin”.
În traducere „saperavi” înseamnă „vopsea” și se referă la faptul că pielița strugurelui este de culoare roșu închis, inclusiv pulpa strugurelui fiind ușor colorată, ceea ce este foarte rar. Strugurele este orginar din Georgia din zona de sud-vest – Zemo Kartli cunoscută istoric vorbind că și Meskheti, apoi s-a dezvoltat pe o întindere mai mare incluzând astăzi zona Kakheti (spre nord-est) și întinzându-se chiar până la granița Georgiei cu Turcia (spre sud-vest). Saperavi este cultivat astăzi și în Rusia, Ucraina, Moldova, Armenia, Bulgaria și Azerbaidjan.
Din 2017 de când am făcut cunoștință cu acest soi (asta mi-a amintit Vivino – am observat că primul Saperavi scanat în aplicație a fost în februarie 2017) am tot urmărit și la noi pe piață vinuri produse din struguri Saperavi. Cum în România nu avem plantații de Saperavi și cum vinurile din Georgia nu mi-au fost tocmai la îndemână (nu am găsit până acum în magazinele specializate pe care le știu), am început să caut la cramele din Republica Moldova, observând că sunt chiar mai mulți producători ce vinifică acest soi.
Am început cu Saperavi-ul de la Timbrus edițiile anilor 2014 și 2016, am continuat apoi să descopăr Saperavi-ul în cupajul Bad Boys 2016 (Fetească Neagră și Saperavi) al cramei Carpe Diem, iar începând de anul trecut am descoperit din ce în ce mai multe vinuri produse din struguri Saperavi.
Undeva prin primăvara/vara lui 2019 cei de la Château Vartely au lansat și ei un Saperavi în gama Individo – Ediție Limitată (ediție specială cu etichete închise la culoare). Cum știam toate vinurile cramei ce au ajuns și în România, bineînțeles că l-am incerat și pe acesta. Personal l-am apreciat foarte tare și l-am inclus la următoarele degustări de vin (am povestit aici despre o degustare ce a inclus acest vin). Spre bucuria mea, majoritatea celor care au participat la degustări au observat că este un vin foarte diferit și l-au apreciat la fel de mult. Și, pentru că mă gândesc că poate vrei să îl încerci și tu, am o reducere special pentru cititorii Winesday: adaugă codul de reducere „winesday15” la comanda ta de pe siteul Produse Moldovenești și vei primi o reducere de 15% la produsele comandate (reducerea aceasta nu se cumulează cu alte reduceri valabile temporar pe siteul lor).
Dorind să descopăr și alte vinuri din struguri Saperavi, anul trecut pe vremea asta selectasem 3 vinuri Saperavi cu care am plănuit o degustare de vin specială. Degustarea a fost alături de buni prieteni, am realizat-o chiar de Crăciun ca la carte, având pahare de degustare alături și comparând aromele simțite de fiecare dintre noi cu și fără mâncare alături.
Cele 3 vinuri Saperavi au fost cele de mai jos, degustate în ordinea din fotografie: Individo Saperavi 2017 ediție limitată – Chateau Vartely, Saperavi 2017 – Vinaria Dac (și acest vin este disponibil tot pe siteul Produse Moldovenești și ai 15% reducere dacă adaugi codul winesday15), Saperavi 2016 – Gitana Winery.
Cel mai interesant mi s-a părut faptul că fiecare vin a avut unicitatea lui, fiecare fiind realizat de crame în stiluri diferite și fiecare beneficiind de învechire diferită (Saperavi-ul de la Château Vartely – recolta 2017 – și cel de la Dac – recolta 2017 – au avut câte 12 luni de învechire în butoaie de stejar, iar cel de la Gitana – recolta 2016 – a avut atât macerarea cât și fermentația malolactica și învechirea în amfore de argilă).
Am prezentat de-a lungul timpului la mai multe degustări vinuri din struguri Saperavi, anul acesta descoperind vinuri noi. Pe unele le-am încercat deja, cum a fost Saperavi 2018 de la Timbrus, Saperavi Gitana 2017 și cupajul de Fetească Neagră și Saperavi de la Cramă Mircești (am povestit despre acesta aici), însă pe altele abia aștept să le încerc – Saperavi din gama AnimAliens 2018 de la Castel Mimi și Taraboste Tribut Saperavi 2017 de la Château Vartely.
Și pentru că tot îmi plac degustările tematice, anul acesta de Crăciun am strâns o colecție întreagă de 6 vinuri Saperavi 100%.
Mă bate un gând să fac la un moment dat o degustare specială cu toate (când ne mai stabilizăm cu situația Coronavirus la nivel de țară, bineînțeles, cât să pot organiza ca la carte o degustare într-un restaurant). Ce zici, ți-ar plăcea să participi la o degustare de Saperavi cu vinurile din imaginea de mai jos?
Sursă informații istorice:
Wine Grapes – Jancis Robinson, Iulia Harding, Jose Vouillamoz
Leave a Reply