Săptămâna trecută am avut ocazia să particip pentru al doilea an la rând la jurizarea premiilor Vinul.ro: vinuri BIO și vinuri din categoria Dulce & Aromat.
Vinul.ro organizează mai multe concursuri de vinuri de-a lungul unui an, cel mai cunoscut fiind „Premiile de Excelență Vinul.ro” ce are loc în toamnă, însă primăvara este vremea vinurilor BIO și a celor Dulci & Aromate spre a fi analizate de comisii specializate. Jurizarea vinurilor a avut loc la restaurantul La Mama Ateneu, partener al evenimentului.
Cele două categorii de vinuri au din ce în ce mai mulți adepți în rândul publicului, așa că medaliile obținute sunt binevenite. Putem considera că acestea sunt un punct de reper pentru consumatorii de vin pentru că atunci când te afli în fața raftului cu vin din magazin parcă se văd mai clar vinurile medaliate decât celelalte. Iar dacă au medalii înseamnă că vinurile respective au trecut prin paharele mai multor persoane cu studii și experiență legate de vin care au ales să le ofere acele medalii. Un motiv în plus ca vinurile respective să își găsească locul și pe masa ta!
Astfel, de această dată la concurs au participat 2 comisii formate din câte 6-7 persoane, fiecare comisie având de jurizat în jur de 25 de vinuri. Cele două comisii au fost compuse din degustători autorizați, somelieri și comercianți de vinuri:
- Arina Antoce – Profesor universitar la USAMV București
- Dana Pop – Dr Ing în Chimie alimentară și importator de vinuri
- Adrian Dolghin – enolog la Via Viticola Sarica Niculițel
- Marian Timofti – Președintele Federației Naționale a Degustătorilor Autorizați
- Sergiu Nedelea – fondator WineTaste.ro
- Liviu Gheorghe – DipWSET, fondator Winebook.ro
- Laura Copil – Wine Bar VINO
- Ovidiu Logigan – Corks Cozy Bar
- Mirela Mateescu – A46 Venue
- Mihai Vasile – VinMagazin.ro
- Costi Drăgan – Somelier
- Carmina Nițescu – WSET Level 3 Wines Certified, Winesday.ro & Winesday App
- Zoli Toth – artist conceptual, realizator al emisiunii pe teme de ecologie la RFI
Dintre cele 50 de vinuri înscrise în concurs, toate de la crame din România, numai o parte din ele au primit medalii (organizatorul concursului a impus o limita astfel încât numai o treime din vinurile participante pot primi medalii):
3 Mari Medalii de Aur la Premiile”Dulce & Aromat” (vinuri aromate, cu rest de zahăr)
- Tămâioasă românească 2020 CUVEE LYSANDRE, SERVE Ceptura
- Busuioacă de Bohotin 2022 ROSE VERITE, Beciul Domnesc Compania
- Muscat Ottonel & Gewurztraminer 2019 CONTESSA, Villa Vinea
4 Medalii de Aur la Premiile „Vinuri BIO”
- Sauvignon Blanc 2022 ORGANIC, Budureasca
- Sauvignon Blanc & Riesling & Chardonnay 2022 DUH, Domeniul Bogdan
- Muscat Ottonel & Tămâioasă românească 2021 VIILE METAMORFOSIS
- MERLOT ECOLOGIC 2022 SCDVV Bujoru
10 Medalii de Aur la Premiile”Dulce & Aromat” (vinuri aromate, cu rest de zahăr)
- Fetească regală 2022 RĂVAȘE, Crama Hermeziu
- Sauvignon Blanc 2022 RĂVAȘE, Crama Hermeziu
- BĂBEASCĂ GRI 2022, SCDVV Bujoru
- MUSCAT OTTONEL 2022, SCDVV Bujoru
- Merlot & Cabernet Sauvignon VINUL CAVALERULUI ROSE 2022, SERVE Ceptura
- Fetească regală 2021 ECO DULCE, CRAMA LA SĂPATA
- Riesling de Rhin 2019 CUVEE MAXENCE, SERVE Ceptura
- Traminer roz 2018 CASTEL JIDVEI CIB, Jidvei
- Tămâioasă românească 2018 COMOARA PIVNIȚEI, Beciul Domnesc Compania
În afară ce vinurile ce au primit medalii au mai fost vinuri ce s-au încadrat în categoria de punctaj pentru a primi medalii de aur însă, din cauza limitei autoimpuse de către organizator, acestea nu au primit medaliile. Lista lor o găsești pe siteul Vinul.ro în articolul ce anunță premiile. Tot aici vei găsi câteva note de degustare pentru vinurile medaliate pe care organizatorii le-au cules de la cele 2 comisii de jurați.
Dacă vinurile BIO și/sau vinurile dulci/din soiuri aromate sunt pe placul tău ia în calcul lista vinurilor menționate mai sus data viitoare când mergi la cumpărături.
Leave a Reply