Povestea cramei Petro Vaselo – interviu

Povestea cramei Petro Vaselo – interviu

Pe 29 mai 2024 are loc degustarea cu vinuri bio și biodinamice la care am invitat să participe 3 crame din 3 regiuni diferite ale României: Domeniile Franco-Române (Muntenia), Domeniul Bogdan (Dobrogea), Petro Vaselo Winery (Banat).

Cum a mai rămas puțin până la degustare, revin cu câte un articol-interviu dedicat fiecăreia dintre crame pentru a afla povestea lor.

Acest interviu este dedicat cramei Petro Vaselo, aflata in regiunea viticola Banat. Am stat de vorbă cu Ariana Negru – Director general, despre povestea cramei, precum și despre vinurile ce vor fi degustate la evenimentul din 29 mai. În cele de mai jos găsești întreaga discuție.

Carmina: Cum ați ales să aveți o plantație BIO?
Ariana: Dacă întrebarea e cum, în sensul de “a fost greu să ne hotărâm…?” răspunsul e și da și nu. A fost o perioadă de brainstorming pe subiect în rândul echipei de atunci pentru că deși credeam cu toții în această filosofie, ne temeam că nu vom reuși să avem o constanță în randament. Dar pentru că nu ne plac lucrurile simple… am pus în balanță și am optat pentru drumul mai complicat, dar care ne aduce satisfacții.

Dacă întrebarea e referitoare la motivul din spate, acesta este simplu. Vedem (de fapt le trăim) cu toții schimbările climatice din ultimii ani, din ce în ce mai drastice. Credem că dacă fiecare dintre noi face un minim de efort că să impacteze cât mai puțin mediul înconjurător, diferența va fi perceptibilă.

Enumerăm câteva argumente în acest sens:

  • Agricultura ecologică: scăderi consistente ale nevoilor agrochimice (fertilizanți sintetici și pesticide), în producerea cărora se folosesc cantități mari de combustibili fosili, deci se reduce mult utilizarea energiei neregenerabile și totodată și reducerea poluării apei freatice.
  • În agricultura organică, solul păstrează mai bine carbonul, reducându-se astfel efectul de seră
  • Menținerea biodiversității
  • Nu în ultimul rând, organismul uman, care cu toată adaptabilitatea sa, nu este construit să proceseze orice produs chimic.

Carmina: Care a fost mersul lucrurilor: ați avut încă de la început o plantație BIO sau ați transformat-o pe parcurs în una BIO? Care a fost motivația?

Ariana: Nu am fost certificați ecologic de la bun început. Primele 3 plantații au avut o perioadă de conversie de 3 ani de zile. De la bun început știam că dorim să impactam ecosistemul cât mai puțin, însă nu luaseram de la bun început hotărârea de a fi ecologici din preocuparea că nu vom avea constanță în randament și calitate. A fost nevoie să ne documentăm, să înțelegem bine terroirul și apoi am luat decizia.

Au urmat cei 3 ani de conversie, în care am practicat agricultura ecologică la fel ca și în anii următori obținerii certificării, atent monitorizați de certificator. Sunt necesari cei 3 ani de conversie pentru ca orice substanță folosită în agricultura convențională să poată dispărea din sol.

Carmina: Care este certificarea pe care o dețineți și de când aveți această certificare?
Ariana: Suntem certificați ecologic din 2013, iar certificatorul nostrum este ECOINSPECT

Carmina: Este toată plantația pe care o dețineți BIO?
Ariana: Da.

Carmina: Cum vedeți situația vinurilor bio din România? Există interes și curiozitate din partea publicului? Cum credeți că vor evolua lucrurile de aici înainte?

Ariana: Există o oarecare deschidere, în mod cert mai mare decât în primii ani. Suntem optimiști de felul nostru, obișnuim să spunem tuturor că ne ocupăm cu partea plină a paharului, deci credem cu tărie că sensibilitatea consumatorilor la produse naturale, ecologice va crește.

Carmina: Spune-ne ceva despre vinurile incluse în degustarea din 29 mai.

Ariana: Maletine 2022 – Chardonnay intens şi profund. Nas amplu de pere, lămâie, şofran şi unt. Palat plin şi senzual. Numele vinului este același cu numele parcelei de pe care provin strugurii, o parcelă calcaroasă de 0.98 ha. Vinul are o scurtă perioada de învechire în butoaie de stejar de 225 litri.

Otarniţa 2022 (Pinot Noir) – Vin elegant arome de fructe roșii, condimente și vanilie. Gustul este catifelat, taninii prezenţi sunt bine integraţi, completaţi de o aciditate bună. Note discrete de lemn dulce, rozmarin și piper negru. Învechire la butoi de stejar de 225 litri timp de 6 luni.

Melgis 2021 (Fetească Neagră) – Culoare roșu rubiniu intens, cu note de prune, mure, vanilie, scorţișoară și piper. Taninuri catifelate și postgust de condimente și ciocolată. Învechire în butoaie de stejar de 550 l și rezervoare de lemn timp de 9 luni.

Degustarea de vinuri bio & biodinamice din 29 mai 2024 va fi o experiență savuroasă, așa că te aștept să descoperi vinurile cramei Petro Vaselo alături de cele ale cramelor Domeniul Bogdan și Domeniile Franco-Române (înscrierile s-a închis). Abia aștept să ne (re)vedem!

Marco Feltrin – vinificatorul cramei Petro Vaselo

Leave a Reply

Your email address will not be published.

13 + three =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.