Muzeul Crama 1777

Muzeul Crama 1777

Ai fost vreodată la un muzeu al…vinului?

Da, știu, vinului îi stă bine în pahar, la temperatura ideală de servire și eventual și alături de câteva preparate delicioase.

Însă dacă iubești vinul și cauți să afli mai multe lucruri despre el sunt sigură că vei caută mai multe informații de-a lungul timpului. Poate mergi la degustări, poate ai făcut sau chiar acum urmezi un curs despre vin, însă nu știu dacă te-ai gândit vreodată că există în România un „Muzeu al vinului”.

Se numește „Muzeul Cramă 1777” și se află în Valea Nicovani, chiar lângă Valea Călugărească din regiunea viticolă Dealu Mare, zona cuprinsă între Ploiești și Buzău.

Am văzut semn către acest muzeu în multe dăți în care am fost în Dealu Mare și iată că într-o duminică de final de primăvară m-am oprit să văd despre ce este vorba.

Muzeul este organizat într-o casă veche deosebit de frumoasă, casă cu prispă, cu parter, etaj și subsol. Fiecare încăpere are o anumită temă și o poveste spusă în cel mai frumos mod de doamna muzeograf Emilia Savelovici, doamna care face minuni aici. Cu siguranță sunt mai mulți oameni implicați în frumusețea asta de muzeu însă eu am avut bucuria de a fi ghidată de dânsa în această călătorie la Muzeu care a durat peste o oră.

Mi-am dorit să văd Muzeul Cramă 1777 pentru a află povestea vinului cum se făcea el odinioară, precum și pentru a vedea câteva exponate cu diferite unelte folosite la realizarea vinului. Pe unele le-am recunoscut din copilărie, de la mătușa mea, Tanti Maria, care locuia la Naeni, în inima Dealu Mare, loc în care petreceam câte 1 lună întreagă în fiecare vară, loc în care am prins drag de natură și pe care îl considerăm cel mai frumos loc de pe pământ. Culmea, nu am fost prezentă niciodată la culesul viei (începea școala, nu mă mai ducea nimeni la țară în perioada aceea) însă știam toate stadiile viței de vie de la înflorire, la via în pârg și uneori am prins chiar și struguri albi copți – bine, erau numai câteva boabe coapte și învățasem să le aleg.

Revenind la vizita la Muzeul Cramă 1777 pentru mine a fost o incursiune în trecut pe două planuri: cel personal, al copilăriei mele și cel actual – îmi doresc să aflu permanent lucruri noi despre struguri, viță de vie, metode de producție a vinului de atunci și până astăzi.

Muzeul spune povestea vinului din vechime: cum era făcut și la ce era folosit. Astăzi știm că vinul este bun pentru sănătate însă în vizită la acest muzeu aflăm și despre leacuri vechi și vinuri îmbogățite cu pătrunjel, mentă și pelin în scop medical. Povestea nu mi-o amintesc exact însă fost spusă cu atâta har de doamna muzeograf Emilia Savelovici încât îmi amintesc mai mult căldură cu care povestea dânsa într-o după amiază de duminică în care eu și Călin am fost singurii vizitatori.

În cuvintele doamnei Savelovici, Muzeul Cramă 1777 este „Un muzeu care te invită la o călătorie imaginară pe mai multe paliere de cultură și civilizație a vinului, cu speranța că la final vom bea vinul cu alte și alte emoții.

Muzeul ”Cramă 1777” din Valea Călugărească este o reproducere a Cramei de la 1777, cea mai veche construcție țărănească din lemn de pe teritoriul județului Prahova și printre cele mai reprezentative din zonele viticole ale Țării Românești, fiind construită în anul 1777, conform inscripției existente pe portalul ușii.

Reconstrucția Cramei a avut ca scop pe de o parte recuperarea unuia dintre cele mai importante monumente de arhitectură sătească din Prahova, iar pe de altă parte realizarea unui muzeu tematic de vini-viticultură.

Crama propriu-zisă, care în secolul al XVIII-lea era destinată mustăritului strugurilor, prezintă o serie de unelte şi obiecte necesare într-o cramă, precum unelte pentru viticultură, pentru prelucrarea strugurilor şi vase pentru păstrarea vinului. Se remarcă în mod deosebit câteva piese de sfârşit de secol XIX, respectiv o presă de mari dimensiuni, o pompă de vin fabricată în Germania, un lin cioplit din lemn, precum şi o colecţie de etichete şi sticle pentru vin. Tot în această sală a fost reconstituit un atelier de tâmplărie – dogărie cu banc de lucru şi unelte pentru prelucrărea lemnului. Vinoteca găzduiește o colecție de vinuri din soiuri specifice podgoriilor din vecinătatea cramei.

În beciul cramei – care are destinaţia de sală de degustare a vinului – unde, la început se păstra vinul, acum se află o colecţie de butoaie pentru vin şi rachiu de tescovină, cu capacitate care variază între 300 şi 500 l; un cazan de ţuică pentru procesarea tescovinei fermentate în vederea obţinerii rachiului; o colecţie de ceramică, cu piese din secolele XIX-XX, din diferite regiuni ale României, pentru păstrarea şi consumul vinului şi a rachiului.

Acum că ți-am dezvăluit câteva din lucrurile pe care le găsești aici, recomandarea mea este că atunci când îți faci drum pe la vreo cramă din Dealu Mare să mergi și pe la Muzeul Cramă 1777. Cea mai apropiată cramă [reală], la 1,5 km, este Domeniul Aristiței, însă la câțiva km distanță se află Casa Timiș, Crama 1000 de Chipuri, Crama Basilescu, Dagon Wines, Gramofon Wine.

Și, dacă tot îți faci drum pe la ei, nu strică să faci și o rezervare. Muzeul Cramă 1777 este și pe Facebook, aici, iar pentru rezervări poți folosi: muzeulcrama@gmail.com și 0728 620 353. Muzeul este deschis de Marți până Duminică în intervalul orar 09 – 17.

Sper să îți fie cu inspirație această recomandare și tare m-aș bucura să îmi scrii după ce vizitezi Muzeul și să îmi spui cum a fost!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

six + 9 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.