Importanța vinurilor medaliate la VINARIUM

Importanța vinurilor medaliate la VINARIUM

Ajuns la ediția cu numarul XXI, VINARIUM International Wine Contest este singurul concurs internațional de vin desfășurat în România. Acesta este organizat de ASER Consulting & Management și Asociația VINARIUM (Institutul Vinului), în parteneriat cu ADAR (Asociația Degustătorilor Autorizați din România) sub patronajul OIV (Organizația Internațională a Viei și Vinului) și VINOFED (Federația Internațională a Marilor Concursuri de Vinuri).

VINARIUM este cel mai important concurs internațional de vin din Europa Centrală și de Sud-Est și se desfășoară în perioada 23 – 26 mai 2024 la Ploiești. Evenimentul este susținut de Primăria Ploiești și desfășurat sub egida Ploiești – Capitala Tineretului din România în 2024, Fundația Județeană pentru Tineret Prahova și asociația Eurospirit.

Dacă anul trecut am avut un interviu extins cu Cătălin Păduraru, CEO VINARIUM, despre ediția de atunci și rezultatele concursului din 2023 (găsești articolul în Winesday App aici), iată că anul acesta am stat de vorba din nou, de aceasta dată despre importanța vinurilor medaliate la VINARIUM. În cele ce urmează te invit să descoperi câteva lucruri despre medaliile oferite vinului la diferite concursuri din întreaga lume, dar și despre cele oferite la VINARIUM.

Carmina: Bună Cătălin! Mă bucur să ne auzim din nou și îți mulțumesc pentru că ți-ai făcut timp pentru acest interviu!

Cătălin Păduraru: Și eu mă bucur că ne reconectam și că putem face schimb de idei.

Carmina: VINARIUM International Wine Contest a ajuns la ediția cu numărul XXI și are loc în perioada 23-26 mai 2024. Știu că este cel mai important concurs de vinuri ce se desfășoară în România, însă este un concurs internațional, având atât crame internaționale care își trimit vinurile în concurs, cât și jurați internaționali. Spune-mi te rog cum merg pregătirile și ce așteptări aveți în acest an de la concurs.

Cătălin: Pregătirile merg bine în sensul primirii probelor din întreaga lume cu sincopele cu care ne-am obișnuit și asperitățile de la curier, vamă, incadrările tarifare și așa mai departe. Vom lupta ca într-un final să avem un statut destul de clar să se înțeleagă că nu suntem nici târg, nici expoziție, că nu vindem nimic. În toată cariera nu mi s-au cerut atâtea acte, documente, declarații suplimentare și numai noi știm ce îndurăm de la controale care nu ar trebui în mod normal să vizeze vinul, taxe puse în mod aleatoriu. E complicat, însă sper să se rezolve odată lucrurile astea și să câștigăm statutul cuvenit pentru un concurs internațional care se subordonează unei organizații mondiale care este una interguvernamentală.

Pe de altă parte suntem și noi, ca toți cei care sunt implicați într-o activitate de acest tip, supuși inflației globale, a scumpirilor la biletele de avion, la cazări. Însă trebuie să ne descurcăm, avem deja experiență, iar la un moment dat sper ca cineva din zona de decizie a statului român să priceapă că trebuie să acorde o mâna de ajutor nu pentru noi, ci pentru a face bine țării.

Carmina: Când vorbim despre concursuri de vinuri, vorbim totodată și despre vinuri medaliate. Spune-mi te rog, care este importanța medaliilor primite de vinuri la modul general. Cât de utile sunt aceste medalii cramelor pentru a face cunoscute vinurile și cât de mult sunt aceste medalii luate în calcul de consumator atunci când le alege la raft?

Cătălin: Sigur, există o mică problemă de interpretare pentru că românii se uită la unele concursuri internaționale, sau așa-zis internaționale, de afară, care nu au niciun fel de relevanță și care sunt doar pietricele strălucitoare. În mod normal un concurs bine făcut, mai ales unul OIV da, ar trebui să fie relevant pentru că este suma mai multor minți antrenate și a aparatelor lor senzoriale antrenate și înseamnă mai mult decât o singură părere. Știu, sunt o serie de oameni chiar din social media noastră care sunt în opoziție cu concursurile afirmând întotdeauna că știu ei cel mai bine pentru că nu se înșeală și este suficient. De acord, și cei care jurizeaza într-un concurs OIV sunt cel puțin la fel de bine instruiți, dar care acceptă că decizia lor să poată fi balansată matematic astfel încât rezultatul să fie mai aproape de obiectivitate.

La VINARIUM, de pildă, în primul rând avem o trasabilitate pe care n-o are niciun operator comercial: știm cam tot despre vinul respectiv, inclusiv raportul în cupaje, procentual, lucru mai rar știut pentru că nu se declară peste tot aceste cifre. Criticii de vin sau jurații sunt oameni care, de bunăvoie, își limitează egoul; fac o jurizare dar știu că rezultatul jurizarii lor poate fi șlefuit, modelat de restul grupului și nu se supără nimeni. Jurații vin din culturi diferite, au personalități diferite, le plac lucruri diferite, dar reușesc să pună lucrurile astea în comun, la vedere, după niște reguli știute de toată lumea și care la VINARIUM sunt foarte foarte stricte. De-asta avem și succesul pe care îl avem. Anul acesta la majoritatea concursurilor a scăzut în numărul de probe, s-au făcut tot felul de exerciții de separare pe diferite criterii; noi am crescut față de anul trecut, atât cât ne putem permite.

Referindu-ne din nou la utilitate da, în fața raftului poți în primă fază să înveți (asta îți ia chiar 5 minute) ce înseamnă OIV și poți să îți alegi un vin după criteriile astea. Chiar și fără să vezi neapărat medalia pe sticlă, poți afla despre un vin medaliat. De exemplu, VINARIUM este listat pe Wine-Seracher.com site cu aproximativ 8 milioane de utilizatori înregistrați și câteva zeci de milioane de căutări/an. Utilitatea există altfel tipul acesta de conursuri nu s-ar fi dezvoltat iar Wine Searcher nu ne-ar fi preluat acolo.

Carmina: Vinuri, punctaje și medalii. Care este diferența între concursurile de vinuri consacrate internațional cum sunt VINARIUM, Decanter, Berliner Wine Trophy, Concours Mondial de Bruxelles și punctajele oferite de nume precum Robert Parker, James Suckling, Wine Enthusiast? Pe care le consideri mai aproape de consumatorul final și de ce?

Cătălin: Sigur, e flatant și onorant pentru noi pentru că puterea lor de brand este puternică însă nu am pentru fiecare brand menționat același grad de admirație. Per total toate cele enunțate au mișcat cumva piața și da, au fost o alternativă la scorurile de vin date de către câte un singur critic de vin cum este Robert Parker, James Suckling sau Jancis Robinson. Când lucrezi de unul singur în general poți să greșești și am nenumărate exemple aici. (Cum este una din cele mai importante semnături în scrisul despre vin a făcut gafe enorme cu privire de pildă la Crâmpoșie pe care credea că este roșie și multe exemple din acestea care se întâmplă în momentul în care ești “lupul singuratic”.) Nu se exclud lucrurile și nu cred că un om poate vedea atât de multe vinuri câte pot fi evaluate la un concurs. Dacă credeți că se poate altfel rămânând în parametrii și ai funcționalității și ai aparatului sensorial și al obiectivității rămâne de văzut; eu nu cred în formule de tipul ăsta, de asta noi ne îndreptăm către obiectivitate și ce nu putem face noi, ca oameni, încercăm să suplinim cu puterea de calcul a computerului. De asta lucrăm de ani de zile la experiențele noastre legate de neurofeedback; nu spunem că suntem perfecți, încercăm să perfectăm procesul dar în niciun caz nu ne credem că “un singur om poate să le știe pe toate”.

Care sunt mai aproape de consumatorul final? Eu îndrăznesc să spun că în momentul de față un începător în ale vinului are un oarecare semn de întrebare să afle cine este Robert Parker, de exemplu, chiar dacă pare nedrept. Sigur era o personalitate imensă în anii ‘60-’70 dar care în niciun caz nu a văzut vreodată vinurile din Europa de Est de pildă și care la un moment dat tot la o echipa a recurs pentru a putea degusta toate vinurile. Deci dacă tu îți faci o echipă hai să o facem să nu fie suspectată că are ca linii directoare doar interesul comercial.

Carmina: Cât de mult consideri că contează pentru consumatorul final să vadă însemnul unei medalii sau a unui punctaj obținut de vin la anumite concursuri? Se uită el după un astfel de însemn? Spune-mi te rog dacă și consumatorul român este deja obișnuit să caute însemnul unei medalii pe sticlă de vin.

Cătălin: În primul rând noi am spus însemnului “în semn de prețuire”. Asta înseamnă și “însemn” și “în semn”. Toate conotațiile sunt bune, plăcute, înseamnă mult. Se va înțelege lucrul asta încetul cu încetul. Deși consumatorul român se mai pierde și printre medalii nerelevante încetul cu încetul lucrurile vor arată altfel.

Carmina: Revenind la VINARIUM International Wine Contest, spune-mi te rog cât de importante sunt medaliile primite la acest concurs în comparație cu alte concursuri de vinuri din Europa și din lume.

Cătălin: Noi avem un mix foarte interesant. Am fost la multe concursuri de vin; sigur, la cele foarte mari se caută un soi de notorizare, dar nu vizează neapărat piața dintr-o anumită parte. Este un concurs foarte mare itinerant, merge prin Slovacia, Croația, Bulgaria, de exemplu. E complicat să crezi că se vor deschide aceste piețe, că vor deveni piețe importante. România este o piață importantă și de aceea concursul nostru este extrem de revelant și în general probele care vin vizează această piață: că sunt vinuri din România, din vecini, din antipozi, ele pot fi găsite. Chiar și procedeele pe care le avem noi la Vinarium fac ca un concurs să fie valoros și să se înțeleagă în timp că medaliile sunt valoroase. Am fost la multe concursuri, chiar și în Canada unde am degustat vinuri din hibrizi, și în țări în care vinurile roșii din piața respectivă nu înseamnă mare lucru și erau servite suspect de reci pentru a fi puse puțin în dezavantaj; sunt multe lucruri pe care din afară nu ai cum să le vezi. Și din tot ce văd că se greșește afară, vin și reconstruiesc în sensul bun aici, in România. Da, prin forța pieței, prin faptul că suntem inovativi, pentru că a am făcut o grămadă de lucruri bune, pentru că suntem extrem de serioși, pentru că aducem foarte multe nume imporante la jurizare, concursul a ajuns foarte important și încetul cu încetul lumea își va da seama. Este suficient să privești mesh-ul de pe Ciclop de pe Magheru să vezi că stăm într-o companie selectă și nu e rău deloc ce se întâmplă acolo.

Carmina: Cătălin, îți mulțumesc tare mult pentru că mi-ai acordat acest timp de a răspunde la întrebări.Pe data viitoare!

Cătălin: Mulțumesc și eu. Pe data viitoare!

Acestea fiind spuse închei acest articol cu mențiunea că pe perioada ediției din acest an a VINARIUM, 23 – 26 mai, voi fi în sala de concurs și voi observa cum se desfășoară totul. Winesday este partener media cu VINARIUM și voi transmite live de la fața locului noutăți astfel încât să îți faci o idee despre ce înseamnă organizarea și desfășurarea unui astfel de concurs. Bineînțeles, după anunțarea rezultatelor, voi reveni cu un articol dedicat ce va fi publicat în aplicația mobilă Winesday App la secțiunea dedicată, „Concursuri de vin”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

nineteen + six =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.