Fetească Neagră & Saperavi de la o nouă cramă din Republica Moldova

Fetească Neagră & Saperavi de la o nouă cramă din Republica Moldova

Chiar dacă anul acesta nu au fost târguri de vinuri la care să descopăr vinuri și crame noi, sunt mereu cu ochii în online pentru a află noutăți.

Cum cei de la Produse Moldovenești mă anunță mereu când aduc vinuri noi de la crame din Republica Moldova, ei bine, de data asta vestea a fost ca s-a lansat o nouă cramă: Crama Mircești.

Aflând că cel care crează vinurile la această cramă este tot Arcadie Foșnea, cel care face cu atâta măiestrie vinurile de la Château Vartely, am zis că trebuie să încerc vinurile noii crame așa că am achiziționat 3 dintre acestea:

Și dacă tot au ajuns la mine cam în același timp cu lansarea oficială din Republica Moldova care a avut loc weekendul trecut cu ocazia „Zilei Naționale a Vinului” (care în acest an s-a sărbătorit pentru a nouăsprezecea oară-într-un alt format decât în mod obișnuit, evident), am sărbătorit și eu Ziua Vinului acasă cu Fetească Neagră & Saperavi.

Înainte de a încerca vinul am observat informațiile de pe contra-etichetă (eticheta de pe spatele sticlei): erau foarte multe față de etichetele altor vinuri.

Am aflat astfel că vinul este din recolta anului 2018 și este format din Fetească Neagră 83% și Saperavi 17%. Sunt destul de puțini producători care afișează procentul soiurilor de struguri utilizați pe etichetă însă tocmai pentru cei care vor să învețe mai multe despre vin încercând vinuri această este o informație foarte prețioasă. Tot de pe etichetă am aflat și anul de când există plantațiile de struguri – 2012 și 2011 și suprafața fiecărei parcele (0,8786 ha și 0.2746 ha)-acest lucru mi-a dat o idee despre faptul că parcelele sunt destul de micuțe, deci nu vor exista cantități mari din acest tip de vin, dar și altitudinea la care se află – 300m, tipul de sol și alte detalii pe care în mod obișnuit nu le-aș fi știut. Cum a fost ziua recoltării strugurilor, de exemplu – 29.10.2018.

Și dacă tot am aflat că strugurii au fost culeși destul de târziu, când erau în stadiu avansat de coacere, mi-am imaginat că trebuie să fie un vin complex, mai ales că a fost baricat 12 luni și are un alcool de 15%.

Am încercat vinul fără să îl decantez să îmi dau seama cum e. În miros am simțit foarte multe mure, lucru care a fost confirmat și în gust, însă la prima gură vinul a fost destul de închis și m-a convins că trebuie decantat dacă vreau să mă bucur din plin de toate aromele sale.

După 30 minute de decantare lucrurile s-au schimbat. Vinul și-a eliberat din arome în acest timp iar eu am putut să mă bucur pe deplin de el. Murele au fost în continuare prezente, acestea fiind completate de note de piper, vișine foarte coapte, coacăze și afine. Vinul mi s-a părut foarte corpolent și „gemos” în gust, iar postgustul foarte lung. În postgust am simțit câteva arome delicate de vanilie. Alcoolul s-a simțit destul de mult însă cum știam că este un vin gastronomic l-am asocitat cu piept de rață la cuptor pregătit cu sos de vișine. Și a fost o alegere tare faină!

Sunt curioasă cum sunt și celelalte vinuri de la Mircesti însă vine și timpul lor.

Găsești acest vin și pe Vivino unde poți afla ce au spus și alții despre el.

Crama Mircești este situată în localitatea Ungheni, relativ aproape de granița cu România, are în jur de 15 hectare de viță de vie, o pensiune și este crama cu viile aflate la cel mai înalt nivel față de mare – între 300 și 350 m altitudine. Cum alte detalii despre cramă momentan nu am, sper că odată ce voi putea relua călătoriile în afara țării să ajung pe la ei și să îți povestesc în cunoștință de cauză. Până atunci încearcă și tu vinurile lor ce vor sunt disponibile în magazinul online Produse Moldovenești.

Special pentru cititorii Winesday: adaugă codul de reducere „winesday15” la comanda ta de pe siteul Produse Moldovenești și vei primi o reducere de 15% la produsele comandate (reducerea aceasta nu se cumulează cu alte reduceri valabile temporar pe siteul lor).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

seven + 5 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.