Degustare online de vinuri viitoare – Private Wine

Degustare online de vinuri viitoare – Private Wine

Așa cum spuneam într-un articol de acum câteva zile, vrând-nevrând, zilele acestea am descoperit degustările de vin online. Având în vedere situația stării de urgență și faptul că altfel nu ne putem strânge mai mulți să povestim despre vin și să savurăm licoarea lui Bacchus, aș zice că este o soluție de moment foarte bună. Cu accent pe „de moment”.

Astfel, dacă tot am prins „gustul” degustărilor online de vin, aseară am participat la prima astfel de degustare organizată de Mihai Nicolici de la Private Wine. În trecut am participat la mai multe degustări de vin organizate de Private Wine în micul magazin din centrul Bucureștiului, știam atmosfera și, cum mi-a plăcut mereu să îi ascult pe alții vorbind espre vin și să dezbat și eu la rându-mi aromele din pahar, am zis că degustarea de vin online va fi o metodă de a recrea măcar parte din atmosfera pe care o știam deja.

Mai mult de atât, m-a intrigat tema aleasă a acestei degustări „vinuri viitoare”.

Ai să mă întrebi ce înseamnă asta mai exact. Ei bine, Mihai a ales de această dată 5 vinurile ale Domeniului Catleya, dintre care unul din vinuri tocmai ce fusese lansat pe 1 mai, restul de 4 vinuri neaflându-se încă în vânzare, acestea nefiind finalizate în acest moment. Adică 4 din cele 5 vinuri prezentate în această degustare încă se află în baricuri de stejar sau încă stau la maturat în sticlă.

Cum încercasem de curând un Cabernet Franc tare fain din noua gamă Perfect Simplu de la Catleya am zis că e o ocazie numai bună să descopăr vinuri noi de la ei.

Așa că după amiaza zilei de ieri am început-o pregătind vreo 2 platouașe cu finger food sau „meze” cum îmi place să le spun gândindu-mă la zilele de vară și la modul în care grecii, ciprioții și spaniolii își așteaptă oaspeții la micile restaurante ce fac farmecul oricăror vacanțe. Și uite așa dorul de ducă și de vacanțe parcă se mai duce iar atenția mi se îndreaptă din nou către vinuri.

De fiecare dată când pregătesc astfel de mici platouri cu meze pun pe ele brânzeturi, produse din carne uscată, fructe uscate sau proaspete, măsline. Fac tot posibilul să includ gusturi diferite pe aceste platouri pentru a le încerca pe toate cu diferitele tipuri de vin din degustare – și să observ cu ce merge fiecare mai bine. De data aceasta am avut: parmenzan, brânză maturată Horezu, măsline, cârnați picanți uscați, smochine uscate, roșii cherry, struguri, tartine cu cremă de măsline și tartine cu cremă de trufe.

La ora 18:30 am intrat toți cei înscriși la degustarea online, fiecare cu sticluțele de vin în față, pregătiți de degustare.

Cele 5 vinuri degustare în aceasta seară au fost, așa cum le vezi și în imaginea de mai jos:

  • Freamăt Rose 2019 (cupaj Syrah și Cabernet Sauvignon)
  • Epoee Fetească Regală 2019
  • Freamăt Roșu 2017 (cupaj Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah)
  • Perfect Simplu Syrah 2018
  • Epopee 04 Cabernet Sauvignon & Merlot 2017

Ai să mă întrebi de ce am avut sticluțe mici în loc de sticle de 750ml. Răspunsul este simplu: aceste vinuri nefiind încă finalizate, nu au fost încă îmbuteliate. Special pentru această degustare au fost îmbuteliate câteva sticle de 750ml din fiecare vin, apoi transferate în sticlute de 200ml, fiecare participant înscris primind un set cu sticluțele aferente. A se nota că vinul rose ce a fost deja lansat se află și el pe masă în variantă originală a sticlei, de 750ml (vezi imaginea de mai sus). Zic eu că a fost o metodă bună pentru a încerca aceste vinuri viitoare însă nu mă aștept să fie prea multe crame care să facă asta (mă gândesc aici că în contextul actual al degustărilor online e posibil să fie mai mulți doritori de degustări, iar acest tip de îmbuteliere în sticle mici speciale pentru degustări ar putea fi o soluție mai accesibilă).

Revenind la vinuri, las aici câteva prime impresii despre acestea cu mențiunea că tare mult mi-ar plăcea să mai particip la o degustare cu aceleași vinuri după lansarea lor oficială. Această se preconizează a fi în decembrie așa că sper că până atunci să putem organiza degustări de vin față în față (în restaurante, winebar-uri, wine shop-uri, la cramă).

Freamăt Rose 2019: a fost primul vin al serii, un vin foarte proaspăt cu arome fructate de căpșuni și fragi în nas, arome ce se regăsesc și în gust, alături de note de grapefruit și piersică. Vinul este realizat cu 50% struguri Syrah și 50% struguri Cabernet Sauvignon, are aciditate mare (mi s-a părut cea mai mare aciditate dintre toate vinurile din această seară), are 12,5 % alcool, este sec și, spre surprinderea mea, oenologul cramei, Laurent Pfeffer, care a participat și el la degustarea online, ne-a spus că este chiar la limita între sec și demisec, conținând 3,8g de zahăr la litru. Dacă nu ar fi spus el lucrul acesta nu aș fi simțit zahărul acesta, încadrând vinul 100% la vinuri seci (oficial vinul se încadrează la vinuri seci cum scrie și pe etichetă, dealtfel). Am asociat vinul acesta cu o ieșire la iarbă verde și la o poveste cu prietenii de care cred că îmi e cel mai dor în acest moment. Colegii din degustare au spus că ar asocia vinul cu somon ceea ce este perfect adevărat. Așa că aș adăuga și somon ieșirii cu prietenii la iarbă verde pentru a savura acest vin răcit foarte bine într-o zi caldă de vară 😉

Epopee Fetească Regală 2019: a fost al doilea vin al serii, iar motivul pentru care am încercat un vin alb după un vin rose a fost că acest vin a fost baricat (stă în butoaie de stejar din septembrie), deci este puțin mai complex. Vinul este sec, are sub 2g zahăr/l, are 12,5% alcool și a fost o surpriză extraordinar de frumoasă, eu fiind fan vinuri baricate, bine integrate și conturate. Chiar dacă acest vin mai are de stat în baricurile de stejar până la finalul anului, pot spune de pe acum că este un vin extraordinar, baricul urmând a-i adăuga în continuare note mai accentuate. Pe lângă aromele de flori de câmp specifice soiului de vin Fetească Regală, am simțit arome florale de soc și tei atât în miros cât și în gust și și-au făcut simțită prezența și notele de vanilie pe care le-a adus baricul. Vinul are un post gust destul de lung, este elegant și total diferit de vinurile albe pe care le-am încercat până acum. Abia aștept să văd cum se schimbă în câteva luni.

Freamăt Roșu 2017 (cupaj 45% Merlot, 35% Cabernet Sauvignon, 20% Syrah): primul vin roșu al serii a fost nebaricat, urmează a fi îmbuteliat în curând însă mai are de stat la maturat în sticlă. Ce am simțit prima dată la acest vin a fost tăria alcoolică, cele 13,5% fiind destul de evidente. Vișinele coapte au fost prezente încă din nas, urmând apoi să fie mai bine definite în gust alături de coacăze și puțină ciocolată în postgustul destul de lung.

Perfect Simplu Syrah 2018: gama de vinuri nou lansată, Perfect Simplu, include vinuri realizate dintr-un singur soi de struguri și se află undeva între gama Freamăt (vinuri proaspete) și Epopee (vinuri de top ale cramei). În acest moment aceasta include 2 vinuri deja lansate (Cabernet Franc și Fetească Neagră), în seara această încercând un al treilea vin ce încă mai are de stat în baric. Încă de când am pus vinul în pahar am simțit arome de fructe negre (mure, coacăze) completate frumos de note de condimente, specifice Syrah-ului. Am simțit mai bine apoi în gust aromele de fructe negre și condimente, dar și postgustul lung. La o primă vedere vinul mi s-a părut puțin „închis”, are nevoie să mai stea la maturat însă, așa cum am fost de acord cu toții în cadrul degusatrii, peste 6 luni vinul acesta va fi extraordinar. Vinul are 13,8% alcool, iar 15% din el a fost baricat timp de 10 luni în butoaie de stejar.

Epopee 04 Cabernet Sauvignon & Merlot 2017: a fost vinul serii pentru mai toată lumea care a participat la degustare, după câte am observat. Vinul este realizat din proporții egale de struguri Cabernet Sauvignon și Merlot, are un alcool destul de ridicat (nu am reținut exact procentul) iar în momentul în care va fi gata va fi stat 18 luni în butoaie de stejar. Aromele de vișine foarte coapte, prune și cele de fructe de pădure ș-au resimțit de la început până în postgustul foarte lung, iar notele discrete de vanilie ce se simt acum mai ales în miros dau o eleganță aparte.

Dintre toate vinurile serii pot spune că acesta din urmă a fost preferatul meu urmat de Fetească Regală și îmi mențin ideea de a face din nou această degustare peste 6-8 luni când vor fi lansate oficial toate aceste vinuri. Sunt tare curioasă ce diferențe vor fi și, dacă va avea loc această degustare, promit să revin cu un nou articol aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

17 + nineteen =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.