Finalul lunii mai mi-a adus o nouă degustare de vin online. De data aceasta a fost cu vinurile cramei Avincis, una din cramele emblematice ale României situată în zona Drăgășani.
Degustarea a fost susținută de micul magazin de vinuri „Bem un Vin” din Râmnicu Vâlcea, magazin lansat de prieteni dragi, Gabriela Solomon și Florin Vâlcea la finalul anului trecut. Și cum n-am prea avut drum prin Vâlcea de la deschidere și până acum, m-am bucurat să particip la un eveniment de-al lor măcar online. Data viitoare însă sper să ne vedem față în față la o degustare de vin.
Am avut la degustare următoarele:
- Avincis Crâmpoșie Selecționată 2019
- Avincis Cuvee Alexis 2019
- Avincis Cuvee Andrei Cabernet Sauvignon 2016
Mai încercasem în trecut vinurile din această gamă ale cramei Avincis însă a fost o plăcere să le redescopăr stând de vorbă și cu alți pasionați de vin.
Degustarea online a fost interesantă nu numai datorită discuției, dar și datorită faptului că Florin, organizatorul, a mers la cramă în Drăgășani și a transmis live de acolo. Și dacă tot s-a aflat acasă la Avincis, a transmis și câteva imagini din cramă precum și din vie și de la Vila Dobrușa, conac construit în 1905 ce a fost restaurat odată cu deschiderea cramei în 2010.
Am aflat cu această ocazie puțin din istoria conacului ce a fost cumpărat în 1927 de către familia ce îl are și acum în proprietate și i-a dat suflul clasic și modern pe care îl are astăzi. Totodată am aflat că în vara aceasta Crama Avincis aniversează 10 ani de existență și mi-am propus ca până la finalul anului să le fac o vizită. Am avut ocazia acum 3 ani la început de iunie să fac cunoștință cu domeniul Avincis de la Drăgășani cu ocazia aniversării din acel an însă nu am reușit să vizitez și crama atunci, așa că acum am o motivație în plus pentru a reveni în zonă.
Revenind la vinurile degustate, las mai jos câteva cuvinte despre fiecare, în caz că vrei să le încerci și tu.
Avincis Crâmpoșie Selecționată 2019
În primul rând trebuie să știi că soiul de struguri Crâmpoșie este un soi vechi românesc, prefiloxeric, ce pe vremuri purta numele de „cârlogan” și care se găsea încă din vechime în zona Drăgășani. Astăzi avem „Crâmpoșia Selecționată”, adică un soi obținut din Crâmpoșie și Gordan (mai multe despre cum a fost realizat soiul acesta găsești pe site-ul Revino).
Vinul realizat din recolta anului 2019 a fost pus recent pe piață, este un vin proaspăt ale cărui arome te învăluie încă de când simți aroma din pahar. Personal imediat ce am gustat am simțit arome puternice de grapefruit și o aciditate ridicată. Pe măsură ce vinul a mai stat puțin în pahar, aromele de grapefruit s-au mai domolit și au făcut loc și celor de persici și flori de câmp. S-au simțit destul de bine și cele 13% alcoolice din pahar, iar aciditatea trebuie să recunosc că este una dintre cele mai mari pe care le-am simțit într-un vin. Am aflat cu ocazia asta că soiul Crâmpoșie Selecționată are de obicei o aciditate peste medie și se pare că asta l-a și făcut să scape de Filoxeră. Și tocmai datorită aciditătii ridicate, soiul este folosit destul de des în cupajări și în spumante și mai puțin în vinuri mono-soi cum a fost cel încercat astăzi.
Avincis Cuvee Alexis 2019: cupaj între Merlot și Cabernet Sauvignon, este un vin proaspăt și crocant cu arome de fragi și căpșuni. Are 13% alcool și aciditate bună și este un vin perfect pentru o zi de vară călduroasă. Nu am notat mai multe despre acest vin, m-am bucurat de prospețimea lui și am visat că îl voi savura cândva pe viitor undeva la picnic la umbra unui nuc.
Avincis Cuvee Andrei Cabernet Sauvignon 2016: cum îmi place foarte mult soiul Cabernet Sauvignon, trebuie să recunosc că abia așteptam momentul degustării acestui vin. L-am lăsat la decantat încă de la începutul degustării apoi l-am analizat puțin înainte să îl gust: culoarea este rubiniu închis, iar în nas am simțit de la început nuanțe de coacăze și vișine coapte. După ce l-am gustat am simțit și câteva arome discrete de vanilie și m-am tot gândit de ce nu le-am simțit mai mult și în miros. Ei bine, 40% din vin este baricat timp de 14 luni în butoaie de stejar (restul fiind maturat în tancuri de inox), acest lucru conferindu-i acele note discrete de vanilie de care aminteam mai sus. Vinul are 14% alcool, este un vin gastronomic și de savurat în tihnă.
La finalul degustării am întrebat când apare următoarea ediție a ultimului vin degustat și am aflat că anul acesta mai are de stat în butoiul de stejar așa că abia din 2021 putem lua în calcul prezența acestuia în magazine.
Acestea fiind spuse sper că te-am inspirat cu rândurile de mai sus în a încerca și tu vinurile cramei Avincis, precum și de a face o vizită la cramă în Drăgășani în viitorul apropiat.
La final: Știu că te întrebi încă de când ai ajuns pe această pagină ce este cu cartea din imaginea de deschidere a articolului. Ei bine, cei de la Avincis susțin publicarea cărților despe vin în cadrul Baroque Books & Arts iar cartea „O mare de vin și un strop de filozofie” este una dintre ele. Aceasta a venit cadou la pachetul degustării de vinuri și abia aștept să o citesc.
Leave a Reply