Degustare de vinuri moldovenești

Degustare de vinuri moldovenești

De 2 ani încoace de când organizez taberele de echitație „Horse Riding Adventure” la centrul de echitație Potcoava Mountain Hideaway (situat în județul Dâmbovița) am făcut un fel de tradiție din organizarea de degustări de vin.

Iubesc să fac asta și să descopăr cum vinul crează povești, leagă prietenii și deschide oamenii.

De fiecare dată prezint vinuri noi iar de data aceasta am ales să merg pe ideea vinurilor moldovenești pe care le-am descoperit de-a lungul timpului și care au rămas în topul preferințelor mele.

Am ales astfel 3 vinuri premium de la două crame din Republica Moldova: Château Vartely și Vinăria DAC – ambele distribuite în România de către cei de la Produse Moldovenești. Special pentru cititorii Winesday: adaugă codul de reducere „winesday15” la comanda ta de pe siteul Produse Moldovenești și vei primi o reducere de 15% la produsele comandate (reducerea aceasta nu se cumulează cu alte reduceri valabile temporar pe siteul lor).

Vinurile alese au fost:

  • Individo Saperavi 2017 (ediție limitată) – Château Vartely
  • Dac Rezerv 2015 – Vinăria Dac
  • Taraboste 2015 – Château Vartely

Toate cele 3 vinuri sunt baricate, corpolente și gastronomice. Însă hai să le iau pe rând să îți spun câteva cuvinte despre ele.

Individo Saperavi 2017 (ediție limitată) – Château Vartely

Este unul din cele 2 vinuri cu care Château Vartely a lansat colecția „ediție limitată” din gama Individo. Este realizat 100% din struguri Saperavi culeși manual în luna octombrie 2017 în zona Bugeac, Sudul Moldovei.

Are o culoare rubinie intensă, arome de mure, afine și ceva condimente. Se simt totodată și cele 12 luni petrecute în baric (butoiul din lemn) care au lăsat câteva nuanțe elegante de lemn de stejar. Vinul este unul corpolent, cu postgust lung, are 13,5% alcool, este un vin gastronomic și se potrivește de minune cu carne de rață sau alte fripturi din carne roșie. Așa cum este recomandat, am decantat vinul cam o jumătate de oră înainte de a fi servit.

Dac Rezerv 2015 – Vinăria Dac

Nu este un vin nou ci este un vin care s-a mai învechit puțin de când l-am încercat prima dată și, așa cum era de așteptat, a învechit frumos.

Dac Rezerv 2015 este un cupaj din Cabernet Sauvignon, Merlot și Saperavi ce are o culoare roșu rubiniu și arome de fructe  foarte coapte: coacăze, prune uscate, merișoare (sau „pomușoare” cum le spun cei din Republica Moldova).

Și acest vin a stat tot 12 luni în baricuri de stejar, acesta conferindu-i note fine de lemn și o aromă de vanilie ce nu poate fi confundată cu altceva. Vinul are 13,5% alcool și potrivește bine cu mâncăruri la grătar. Bineînțeles și acesta a fost decantat înainte de servire pentru a lăsa aromele să iasă mai repede.

Taraboste 2015 – Château Vartely

Taraboste este gama de vinuri de top a celor de la Château Vartely. Nu apar vinuri în această gamă în fiecare an ci numai în anii în care oenologul decide că toate condițiile climatice au fost favorabile iar recolta se ridică la înălțimea dorită pentru Taraboste.

Taraboste 2015 nu face excepție. Dacă în anii anteriori foloseau câte un singur tip de strugure pentru a face Taraboste iată că din 2015 Château Vartely a început să producă și cupaje în această gamă. Astfel, Taraboste roșu 2015 este format din 70% Cabernet Sauvignon și 30% Merlot, este un vin corpolent, gastronomic și destul de tare la cele 14,5% alcoolice. Strugurii provin din vii plantate în 2002 și 2006 în zona Bugeac, Sudul Moldovei și au fost culeși la maturitate deplină în luna octombrie.

Culoarea este de un roșu intens, iar aromele din miros și gust te duc cu gândul spre rodii și coacăze negre, prune uscate și cireșe amare. Vinul a stat 18 luni în baricuri de stejar și se potrivește cu carne de vită, vânat, fripura la grătar, dar și brânzeturi tari, măturate. Cum era de așteptat și acest vin a fost decantat înainte de servire.

Cum a fost la degustare?

Cred că se citește pe chipul meu și a celor invitați la degustare, așa cum poți vedea în fotografiile de mai jos. Am degustat vin, am povestit despe vin, am învățat să facem diferență între culorile vinului, am învățat să recunoaștem arome și așa mai departe. La final, am mutat degustarea la focul de tabără ce s-a organizat în acea seară.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

three × two =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.