Cum a fost prima mea participare la Marea Degustare de la Iași 2024 – concurs pe Echipe

Cum a fost prima mea participare la Marea Degustare de la Iași 2024 – concurs pe Echipe

Auzisem de câțiva ani de organizarea concursului „Marea Degustare de la Iași”, primul concurs internațional de vin cu degustare în orb din România care anul acesta a ajuns la ediția V Echipe și ediția II individual. Anul trecut îl urmărisem îndeaproape atât la categoria Concurs individual cât și la categoria Concurs pe Echipe și m-am întrebat mereu cum este să fii acolo. Cum este să te pregătești, cum te pregătești, cu ce vinuri și cu cine?

Fără vreo legătură cu faptul că Echipa României a fost campioană la Concursul de degustare în orb organizat de “La Revue du Vin de France” în 2023 (găsești o serie de interviuri cu câștigătorii aici), lucru pe care îl admir și îi felicit pe câștigători din tot sufletul, m-am întrebat cum este un concurs de vinuri realizat în orb și în România. Clar îmi doresc să știu cum este și un concurs internațional de degustare în orb, însă momentan unul în România sună bine.

Mi-am pus atunci în minte că la un moment dat mi-ar plăcea să particip și apoi am uitat de gând. Întâmplarea face ca spre finalul anului, vorbind cu colegii din Asociația Winelover România (sunt membru din decembrie 2023), să primesc invitația de a participa la un antrenament al echipei care se forma sub umbrela Asociației. Mi s-a părut interesantă ideea, oricum eram curioasă să aflu cam cum este și, primind invitația de la echipa care în 2022 câștigase locul I la această competiție, am zis să merg.

Aveam să concluzionez apoi că aceea a fost prima dintr-o serie lungă de degustări care a adus echipei Winelover24 Locul II cu același număr de puncte ca Locul I la ediția din acest an a Marii Degustări de la Iași – concurs pe Echipe. Explic imediat ce înseamnă „același număr de puncte” atât la Locul I cât și la Locul II, însă voi începe cu începutul, cu partea „nevăzută” a unei participări la un astfel de concurs.

Din decembrie până cu 1 zi înainte de concurs echipa Winelover24 formată din Răzvan Stoenescu, Iulia Nartea, Liviu Gheorghe și subsemnata, a avut 7 antrenamente (+ 1 în noiembrie când eu nu am fost) cu vinuri din România, Republica Moldova și Italia, achiziționate de noi în funcție de regulile concursului. Antrenamentele au fost realizate în orb, având o altă persoană care a secretizat și pregătit sticlele (mulțumim Razvan pentru toată organizarea), tocmai pentru ca noi să nu avem nici cea mai mică idee despre vinurile cu care urma să ne antrenăm. Ne-am antrenat cu serii de câte 12 vinuri pentru a simula cât mai fidel ideea concursului. Ca fiecare echipă care se antrenează pentru un scop comun, la fiecare antrenament am avut motive de bucurie, nedumerire, deznădejde în unele cazuri (soiurile românești mai puțin știute despre care nu prea avem informații/resurse de studiu ne-au dat bătăi de cap), confirmarea că facem bine ce facem în alte cazuri, momente de „aha”, precum și de „ți-am spus eu!”. Fiecare antrenament a fost diferit, iar cu fiecare dintre acestea am fost mai aproape de rezultatul din concurs. Mulțumesc tare mult celor 3 colegi pentru asta! Zic eu că am făcut echipă bună!

O zi obișnuită de antrenament susținută la restaurantul La Mama Ateneu căruia îi mulțumim pentru găzduire

În săptămâna de dinainte de Marea Degustare de la Iași eram pregătiți. Așteptam cu sufletul la gură ziua de 26 aprilie 2024 iar în dimineața aceea am intrat încrezători în sală. Ascultam zumzetul a vreo 150 de oameni în jur, ne-am găsit masa repartizată de juriu și ne-am așezat. Am fost 20 de echipe din toate colțurile țării, 3 echipe din Republica Moldova și una din Italia.

Au urmat cele 12 vinuri din concurs (1 spumant, 5 albe, 1 rose, 5 roșii). Am avut câte 5 minute pentru fiecare vin, fiecare echipa așteptând startul juriului pentru a putea atinge paharul și începe concursul (la fiecare dintre cele 12 vinuri). Timpul analizei fiecărui vin ni s-a părut fie prea scurt (acolo unde am stat să dezbatem intern), fie suficient (acolo unde am fost siguri de răspuns). În toate cazurile a fost o muncă de echipă și mă bucur că am făcut o echipa bună cu colegii mei.

Regulile concursului spun că la fiecare vin trebuie să precizezi:

  • soiul de struguri (15 puncte),
  • anul de recoltă – cu excepția spumantului (10 sau 5 puncte),
  • procentul de alcool (10 sau 5 puncte)
  • regiunea/țara din care provine vinul (10 sau 5 puncte)
  • Notă: punctajul de 10 puncte se primea la fiecare indicator dacă scriai corect soiul de struguri; dacă NU scriai corect soiul de struguri ci doar ceilalți indicatori, primeai numai 5 puncte/indicator. Menționez asta pentru a se înțelege că a fost un concurs transparent.

Ușor de zis, greu de făcut! Mai mult de atât, de această dată, în premieră, organizatorii concursului au avut o platformă online în care fiecare echipă a trimis opțiunile în timp real în cele 5 minute/vin; am avut totuși răspunsurile scrise și pe hârtie, la fiecare vin un supervizor semnând foaia de concurs pentru fiecare echipă în parte ca să nu existe cazuri în care cineva să rescrie/modifice ceva. Asta înseamnă că totul a fost dublu controlat, neexistând opțiunea ca cineva să modifice rezultatele nici în platforma online, nici pe hârtie, cele 2 trebuind să coincidă.

După concurs au urmat câteva ore în care am stat de vorbă cu membrii altor echipe, am dezbătut opțiunile fiecăruia, am râs împreună, și …am așteptat. Cele 3 ore și un pic au părut extrem de lungi până am intrat din nou în sala de concurs să vedem rezultatele. Pe lângă momentul festiv și bucuria de a vedea atâția oameni iubitori de vin (profesioniști și pasionați) în același loc, cu toții eram nerăbdători legat rezultatele care s-au lăsat așteptate.

Când totuși a venit momentul rezultatelor, juriul ne-a spus că anul acesta a fost competiție strânsă nu numai între locul 1 și 2 ci și între alte locuri, până la locul 11. Și asta datorită faptului că s-a regăsit același punctaj acumulat la multe echipe: locul 1 și 2, locul 4 și 5, locul 6 și 7 și locurile 9-10-11. Situația aceasta s-a întâmplat datorită faptului că acumulând punctaje de 5-10-15 puncte/vin combinațiile de punctaje au fost destul de asemănătoare, motiv pentru care chiar și în cazul în care mai multe echipe au obținut același punctaj au existat condiții de departajare la fiecare în parte. Țin să menționez asta pentru că am văzut o mulțime de păreri/comentarii de la persoane care nu numai că nu au participat niciodată la un astfel de concurs/la ACEST concurs, ci nici nu au știut regulile concursului și faptul că echipele venite aici s-au pregătit înainte. Unde să mai pun faptul că o bună parte din participanți nu au fost la prima participare la acest concurs, ci mai aveau câteva ediții anterioare la care au participat.

Echipa „Winelover24” s-a aflat pe locul II și a avut același punctaj ca și echipa „In Vino Veritas”, care s-a aflat pe Locul I. Diferența a făcut-o criteriul departajare (au scris corect un soi de struguri în plus față de noi) și doresc să îi felicit pe colegii de la In Vino Veritas pentru locul câștigat!

Fiecare din echipele participante a depus efort, timp, implicare și dorința de a fi cea mai bună! Felicit pe această cale toate echipele participante, precum și organizatorii, Daniel Vrănescu (Președinte Concurs), Daniel Haidarli (Director Concurs), Laura Daps (Marketing Manager & gestionare participanți) și echipa pentru efortul depus. Așteptăm să anunțați datele din 2025!

Acestea fiind spuse, mulțumesc pe această cale partenerilor noștri, AZOC STAR Bag-in-Box , Smurfit Kappa , Crama DeMatei, Aliant Business Solutions și nu în ultimul rând nouă pentru atenția, timpul și energia investite! Sperăm ca anul viitor să avem o nouă experiență frumoasă și Locul I pe podium!

Mulțumim totodată Produse Moldovenești și Château Vartely Winery pentru premiul oferit. Abia așteptăm să vă vizităm!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

four + seventeen =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.