Chenin Blanc – Terre Brulee Le Blanc (Africa de Sud)

Chenin Blanc – Terre Brulee Le Blanc  (Africa de Sud)

De curând am avut ocazia să încerc câteva vinuri din soiul Chenin Blanc printre care și vinul „Terre Brulee Le Blanc” realizat de Vincent Careme în Africa de Sud.

Cum soiul Chenin Blanc are cele mai mari plantații din lume în Africa de Sud, încep acest articol dedicându-i câteva rânduri.

Prima mențiune a acestui soi în istorie vine din Anjou, Valea Loarei – Franța, în documentele găsite la Château de Chenonceaux și raportate de Casimir Chevalier în 1864. Pe 3 ianuarie 1496 Thomas Bohier a cumpărat pământ lângă Chenonceaux unde a plantat mai multe soiuri de viță de vie printre care și Chenin Blanc ce se spune că a fost adus din Anjou. La vremea respectivă, soiul apărea cu sinonimul sau, „Plant d’Anjou”. Alte sinonime ale acetui soi: Agudelo/Agudillo, Franc Blanc, Gros Chenin, Pineau d’Anjou, Pineau de la Loire, Steen. (sursă: „Wine Grapes: a complete guide to 1368 vine varietis, including their origins and flavours”; Jancis Robinson, Julia Harding, Jose Vouillamoz; colecția Allen Lane by Penguin Books, ediția a cincea, pag. 236).

Franța deține în prezent (cifra este din 2008; sursă: cartea „Wine Grapes”) 9828 hectare de viță de vie de Chenin Blanc iar interesul pentru acest soi scade pe an ce trece în această țară, majoritatea plantațiilor aflându-se în regiunea Valea Loirei (unde se fac atât vinuri proaspete, cât și vinuri măturate în butoaie de stejar, vinuri spumante, vinuri seci și vinuri dulci).

Africa de Sud, însă, deține în prezent (cifra este tot din 2008; sursă: cartea „Wine Grapes”) 18 852 hectare din acest soi ce este plantat în absolut toate regiunile viticole de aici, aciditatea naturală a acestui strugure fiind foarte utilă în acest climat cald. Din punct de vedere istoric abia la mijlocul anilor 1960 Africa de Sud a realizat că soiul de struguri numit la ei „Steen” ce era folosit de ei încă din vechime, este unul și același cu „Chenin Blanc”. Astăzi Chenin Blanc este cel mai plantat soi de viță de vie din Africa de Sud luând în calcul toate plantațiile de aici, nu numai cele de soiuri albe.

Chenin Blanc este un soi ce înmugurește devreme, poate fi afectat de înghețurile de primăvară, precum și de mai multe tipuri de mucegaiuri, însă este un soi ce se adaptează foarte bine la climat uscat, tropical și ecuatorial, păstrându-și aciditatea naturală ridicată.

Din soiul Chenin Blanc se pot face o varietate de tipuri de vin, de la spumante la vinuri albe proaspete, la vinuri dulci până la vinuri ce beneficiază de maturarea în lemn ce aduce mai multă complexitate. La baza, Chenin Blanc este un tip de strugure ce produce vinuri ușoare cu arome de piersici și caise, însă în funcție de regiunea în care este produs (terroir), momentul culesului (înainte de maturitatea deplină pentru a obține vinuri spumante, cules târziu pentru a obține vinuri dulci) și de stilul de vinificație acesta poate fi foarte diferit în arome și complexitate.

Revenind la vinul „Terre Brulee: Le Blanc”, subiectul acestui articol, am fost tare curioasă să îl încerc după ce încercasem deja două alte vinuri din soiul Chenin Blanc semnate de producătorul Ken Forrester, cel mai cunoscut producător de Chenin Blanc din Africa de Sud.

Motivul a fost unul simplu: Vincent Careme este francez, produce vinuri în Franța în Vouvray – Valea Loarei, însă, soția sa Tania fiind din Africa de Sud, acesta produce vinuri și aici. Am vrut să văd ce influență poate avea stilul de vinificație al unui francez (deci de „Lume Veche”) în Africa de Sud (deci, în „Lumea Nouă”).

Legatura dintre Franta si Africa de Sud? Vinificatorul!

Terre Brulee: Le Blanc (recolta 2019) este realizat din 100% struguri Chenin Blanc din vii cu o vechime de peste 40 de ani ce cresc pe un sol format din șist și granit. Vinul este produs din plantațiile din regiunea Swartland din Africa de Sud (viticultura sustenabilă), zonă cunoscută în special pentru plantațiile vechi de Chenin Blanc ce are un climat mediteranean (acesta aduce lejeritate și fructuozitate soiului Chenin Blanc).

Vinul are o culoare galben auriu strălucitor. M-a dus cu gândul instant la zonaă caldă, deci Africa de Sud își spune cuvântul.

Mirosul vinului este dominat de citrice(am identificat aici în special grapefruit), dar și migdale, piersici și ananas. În gust se simte la o prima vedere aroma de grapefruit, însă, savurând vinul, am identificat o mulțime de alte arome ce i se alătură: lămâie, migdale, pepene galben, piersică, ananas și puțină pâine prăjită; vinul are un postgust lung. Vinul este sec, are 13% alcool și o aciditate ridicată specifică soiului. Având în vedere că vinul vine dintr-o zona caldă, aciditatea te surprinde.

Vinul a fost fermentat în butoaie de stejar și maturat în contact cu drojdiile fine timp de 9 luni: 40% din vin a fost maturat în tancuri de inox, 20% în butoaie de stejar franțuzesc de 500l și 40% în butoaie vechi de stejar.

Update-uri despre acest vin găsești și pe Vivino.

Găsești vinul acesta în magazinul online TheWinederers unde, dacă adaugi în comanda ta codul WINESDAY10 vei avea discount de 10% la toate produsele (oferta nu se cumulează cu alte oferte punctuale disponibile pe acest site).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

five × 1 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.