Au mai rămas câteva zile până la Crăciun și, cum știu că este perioada pregătirilor, vin cu un nou articol de folos, sper eu, pe lângă cel cu idei de cadouri de Crăciun publicat recent.
Te-ai gândit oare ce vin savurezi la masa de Crăciun?
Cum perioada Crăciunului este cea mai frumoasă de peste an, sunt sigură că și în acest an te vei pregăti cum știi tu mai bine pentru a avea parte de sărbători liniștite și savuroase alături de familie și prieteni.
Când mă gândesc la Crăciun știu că nu este vorba de o zi obișnuită ci de o zi în care petreci mai mult timp în jurul mesei și încerci mâncăruri destul de diverse. Cum ar fi să împrumuți cu această ocazie un obicei al francezilor? Mă refer la cel de a asorta fiecare fel de mâncare cu câte un pahar cu vin. Bineînțeles, francezii sunt obișnuiți cu a bea câte un vin diferit la fiecare fel de mâncare, însă nu e niciodată prea târziu să încerci și tu. Cu măsură, bineînțeles (de asta am scris să asortezi câte UN PAHAR cu vin fiecărui fel de mâncare) 🙂
În cele ce urmează voi împarți masa de Crăciun în mai multe segmente și îți fac câte o recomandare de vinuri pentru fiecare. Să începem!
Începem cu un spumant
Pentru că este vorba de o masă de sărbătoare, propun să începi cu un pahar de spumant. Vinurile spumante sunt vinuri, potrivite atât la începutul cât și la finalul mesei. Iar dacă îți place spumantul, poți continua cu acesta și la celelalte feluri de mâncare dacă nu vrei să adopți ideea câte unui pahar diferit de vin pentru fiecare preparat în parte.
Poți alege unul din spumantele Rhein Extra de la DAR – Domeniile Alexandrion Rhein: Rhein Extra Imperial Brut sau Rhein Extra Brut Rose. Primul este realizat din struguri Chardonnay, al doilea din struguri Pinot Noir, ambele fiind obținute prin metoda tradițională cu a doua fermentare în sticlă.
Sau poți încerca unul din spumantele cramei Petro Vaselo: spumantul Bendis Rose sau Bendis Nadir. Primul este rose, așa cum spune și numele, acesta fiind realizat din struguri Pinot Noir, iar al doilea este alb, fiind realizat din struguri Pinot Noir și Chardonnay. Ambele sunt foarte proaspete, cu o aciditate destul de ridicată și se potrivesc tare bine pe masa de sărbătoare.
Dacă îți dorești un spumant mai complex poți încerca o Cava, adică spumantul realizat în anumite regiuni din Spania prin metodă tradițională (cu a doua fermentație în sticlă, la fel ca și șampania) din struguri precum Macabeo, Xarel·lo și Parellada:
- Cum este Cava Gran Reserva Brut Nature Reserva de la Familia de la crama Juve & Camps: este considerată una dintre expresiile emblematice ale Cava, acest spumant are note de măr verde, pară, citrice, precum și de pâine prăjită (rezultat al celor aproximativ 36 de luni de maturare în sticlă. Există și varianta în ambalaj de Crăciun, numai bună pentru a fi oferită cadou!
- Cum este Cava Grand Reserva Pur de la crama Adernats: spumant realizat prin metodă tradițională ce a fost măturat timp de 6 ani, ceea ce îi conferă note pregnante de pâine prăjită și brioșă.
- Cum este Cava Baldus Reserva Brut Nature de la crama Jane & Santacana: spumant realizat din struguri Xarello, Macabeo & Parellada, prin metodă tradițională, ce a fost maturat timp de 20 de luni; are o aciditate plăcută și nu are nicio corecție de zahăr, fiind un brut nature.
Găsești toate aceste Cava în magazinul online TheWinederers alături de o selecție de șampanii și alte spumante. Și pentru că urmărești proiectul Winesday am o surpriză pentru tine: adaugă codul WINESDAY10 înainte de finalizarea comenzii în magazinul online TheWinederers și vei primi o reducere de 10% (această nu se cumulează cu alte reduceri disponibile temporar pe siteul lor).
Vinuri potrivite pentru aperitive
Masa de Crăciun începe întotdeauna cu aperitive. Fie că vei avea pe masă preparate tradiționale românești (salată boeuf, piftie, șorici, tobă, etc), fie că vei avea preparate internaționale care nu seamănă deloc cu cele anterior menționate, vestea bună este că există vinuri potrivite pentru toate.
Astfel, în măsura în care aperitivele pe care le servești sunt mai grase, recomand un vin cu o aciditate mai ridicată pentru o asociere cât mai bună. Cum este Crâmpoșia Selecționată de la Crama Avincis (am scris aici câteva cuvinte despre acest vin după ce l-am degustat) sau cea de la Crama Bauer – Crâmpoșia, în mod obișnuit, are o aciditate peste medie. Sau poti savura si la aperitive vinul spumant cu care ai inceput masa.
Dacă aperitivele sunt amestecate astfel încât o parte sunt din preparate mai grase, dar ai pe masă și preparate de tipul salatelor sau peștelui, poți încerca mai multe vinuri.
Dacă aperitivele pe care le servești sunt bazate pe legume, brânzeturi, pește, piept de pui sau piept de rață sau alte delicatese, recomand un vin alb mai ușor, cum este Sauvignonasse al cramei Bauer este un vin proaspăt, cu o mineralitate aparte, care este ușor de savurat atât ca atare (pentru a deschide masa, de exemplu), cât și cu aperitive. Și acesta are aciditate ridicată, dar nu la fel de mult că în cazul Crâmpoșiei Selecționate, iar aromele sunt în principal de piersici, caise, flori de piersici, pepene galben. Am scris mai multe despre acest vin aici, în urma unei călătorii la Crama Bauer.
Tot pentru aperitivele mesei de Crăciun recomand vinuri realizate din struguri Chardonnay ce au o complexitate foarte mare și se potrivesc bine cam cu toate tipurile de aperitive reci. Recomand: Maletine de la Crama Petro Vaselo, fie unul din cele doua vinuri din struguri Chardonnay semnate de Aurelia Vișinescu (Domeniile Săhăteni): Karakter Chardonnay sau Anima Chardonnay (am facut o degustare comparativă și am scris despre ea aici), precum si Primordial Chardonnay realizat de Domeniul Bogdan.
Fel principal – sarmale și/sau friptură
După atâtea feluri de aperitive, e posibil să fii deja sătul. Însă, după o pauză, cel mai probabil vei ajunge la felul principal sau la sarmale. Acum nu știu dacă masa ta de Crăciun le include pe amândouă, însă o să iau în calcul varianta în care le include așa că alegi tu ce ți se potrivește din propunerile de asocieri de mai jos.
Sarmalele sunt, de obicei, nelipsite de pe masa de Crăciun. Și, cum în ultimul timp am observat o tendința în a încerca sarmale cât mai diverse – în frunze de varză, de viță, de tei sau de hrean, cu carne de porc, vită, o combinație între cele două sau chiar carne de rață – mi se pare foarte interesantă asocierea acestora cu vin. Tocmai pentru că sarmalele pot fi preparate din ingrediente foarte diferite, am mai multe recomandări de asociere.
În martie 2023 am organizat împreună cu Cosmin Dragomir (autorul cărții „Curatorul de Zacuscă” și a „Colecționarul de sarmale”) o degustare de sarmale însoțită de vinuri din soiul Fetească neagră.
Motiv pentru care voi relua în cele ce urmează asocierile de Fetească neagră cu mai multe tipuri de sarmale, exact cum le-am avut la eveniment:
🍷 Catleya – Perfect Simplu Fetească Neagră 2020 + Sarmale de post
🍷 Villa Vinea Premium Fetească Neagră 2019 + Sarmale clasice în frunze de varză cu carne de vită și porc
🍷 Petro Vaselo – Melgis Fetească Neagră 2020 + Sarmale clasice în frunze de viță de vie cu carne de vită și porc
🍷 Domeniul Bogdan Primordial Fetească Neagră 2020 + Sarmale grecești în frunză de viță de vie cu carne de miel
🍷 Aurelia Vișinescu Signature Fetească Neagră 2016 + Sarmale argentiniene cu carne de vită
🍷 Notă: Pentru a rămâne în tematica „Fetească” am ales să îi întâmpinăm pe cei prezenți la eveniment cu un vin alb foarte proaspăt, un cupaj de Fetească Albă și Fetească Regală recolta 2022, Freamăt de la Catleya (între timp a apărut recolta 2023 a acestui vin proaspăt, o găsești aici), vin alb pe care îl poți lua în calcul pentru aperitive la masa de Crăciun
Adaug aici o altă Fetească Neagră memorabilă, cea din gama Patima a cramei DeMatei. Vinul nu era lansat încă la dată degustării de „Fetească și Sarmale” pentru că dacă ar fi fost, cu siguranță l-aș fi inclus în acea degustare.
Gândindu-mă dincolo de vinurile din soiul Fetească Neagră, sarmalele ar putea merge foarte bine și cu un vin roșu mai ușor, poate unul proaspăt, cum este Beaujolais. Vinul Beaujolais Nouveau/Beaujolais Primeur este primul vin care se poate savura din recolta anului curent. Acesta este făcut din struguri Gamay în Franța și ajunge în magazinele din întreaga lume pe parcursul lunii noiembrie. Este un vin roșu ce se savurează ușor răcit (13 grade Celsius) și mi se pare foarte interesantă ideea de a-l savura alături de sarmale.
Mergând mai departe cu felurile principale, ajungem la friptură și continuăm cu vinurile roșii. Și aici cel mai probabil poți avea o diversitate de tipuri de friptură, așa că am ceva mai multe recomandări de asociere cu vin:
- Qvevruli Antoki de la crama Batono – Georgia (vin disponibil în România prin True Wines): este un vin din soiul Saperavi, produs în regiunea istorica Mukuzani. Vinul a fost maturat 9 luni în qvevri (vasul de lut tradițional al Georgiei), precum și 6 luni în butoaie de stejar.
- un cupaj Cabernet Sauvignon & Merlot nu dă niciodată greș în asocierea cu friptura. Aici recomand Taraboste roșu de crama Château Vartely din Republica Moldova și reprezentând gama de top a cramei (îl găsești aici, la Produse Moldovenesti, importatorul oficial din Romania, fiind disponibil in 3 variante de recolta – 2015, 2016 si 2018; adaugă codul de reducere „winesday15” și vei primi o reducere de 15% la produsele comandate – reducerea aceasta nu se cumulează cu alte reduceri valabile temporar pe siteul lor).
- un alt cupaj de reținut este The Chocolate Block (Cabernet Sauvignon, Cinsault, Grenache, Syrah, Viognier), produs de Boekenhoutskloof în Africa de Sud și adus în Romania de Wine Focus.. Vinul este dominat de Syrah, reprezintă 74% și a fost maturat în budane mari de 2500 l din stejar francez. Vinul iese în evidență prin notele intense de mure, lavandă, prune, coacăze, precum și nuanțe blânde de pământ, piper alb și lemn dulce.
- Syrah-ul își spune povestea armonios alături de preparate din carne. Dacă ești în căutarea unui vin roșu catifelat, ușor condimentat și cu multe arome de fructe de pădure recomand să iei în calcul Syrah-ul de la Crama Bauer (am scris despre el aici).
Desert
Masa este aproape de final, așa că ai ajuns și la desert. Pentru a asocia potrivit vinul cu desertul există o singură „regulă” general valabilă: desertul să nu fie mai dulce decât vinul. În caz contrar acesta ar acoperi de tot aromele din vin.
Nu știu ce vei avea pe masa de Crăciun la desert însă dacă ai tradiționalul cozonac să știi că este cel mai potrivit desert pentru a-l asocia cu un vin cu putin rest de zahar.
- La desert poți merge pe ultimul vin roșu servit la masă (ex. Signature Fetească Neagră, ori Syrah de la Crama Bauer menționate mai sus), sau poți alege Primordial Fetească Neagră 2020 de la Domeniul Bogdan. Acest din urmă vin este un vin sec foarte complex (pe care l-am recomandat și mai sus, la sarmale, despre care am povestit mai multe aici), cu arome bogate de prune uscate, mure, vișine coapte și ciocolată și alcool ridicat (15,9%). Vinul are 4 grame de zahăr/litru, se află la limita între sec și demisec și, în funcție de cum ți-ai format gustul și ce vinuri savurezi de obicei, e posibil să îl încadrezi la demisec. Tocmai pentru ca vinul are acest mic rest de zahăr este motivul pentru care îl recomand asociat cu ciocolată sau cu deserturi din ciocolată (atenție însă că deserturile să nu conțină cremă prea densă pentru că aceasta va acoperi cu totul aromele vinului). Totodată, e bine de știut că în acest moment pe piață vei găsi recolta 2021, care este diferită de recolta 2020 prezentată mai sus, însă încă mai există posibilitatea să găsești în magazine câteva sticle din recolta 2020.
- Wine Chocolate Dark de la crama Tohani. E drept că cei de la Tohani au 2 variante ale acestui vin: „Sweet”(care este un vin dulce) și „Dark” (un vin demisec). Bineînțeles că cu desert poți încerca ambele variante și chiar sunt curioasă care variantă este pe placul tău. Despre varianta Dark am scris un articol aici.
Acestea fiind spuse, închei aici articolul cu recomandări de vinuri de savurat la masa de Crăciun. Sper să încerci măcar unul din vinurile de mai sus. Ți-am lăsat la fiecare în parte câte un link al cramei sau magazinului online în care le găsești. Crăciun Fericit! Cu masă îmbelșugată și vinuri faine, ambele savurate cu moderație alături de cei dragi!
Leave a Reply