Au mai rămas mai puțin de 2 săptămâni până la Crăciun și, cum știu că este perioada pregătirilor, vin cu un nou articol de folos, sper eu, pe lângă cel cu idei de cadouri de Crăciun publicat recent.
Te-ai gândit oare ce vin savurezi la masa de Crăciun?
Cum perioada Crăciunului este cea mai frumoasă de peste an, sunt sigură că și în acest an te vei pregăti cum știi tu mai bine pentru a avea parte de sărbători liniștite alături de familia restrânsă. Poate cu atât mai mult în acest an, când cel mai probabil petreci mai mult alături de cei dragi, vei dori să pregătești ceva special pentru prânzul sau cina de Crăciun.
Când mă gândesc la Crăciun știu că nu este vorba de o zi obișnuită ci de o zi în care petreci mai mult timp în jurul mesei și încerci mâncăruri destul de diverse. Cum ar fi să împrumuți cu această ocazie un obicei al francezilor? Mă refer la cel de a asorta fiecare fel de mâncare cu câte un pahar cu vin. Bineînțeles, francezii sunt obișnuiți cu a bea câte un vin diferit la fiecare fel de mâncare, însă nu e niciodată prea târziu să încerci și tu. Cu măsură, bineînțeles (de asta am scris să asortezi câte UN PAHAR cu vin fiecărui fel de mâncare) 🙂
În cele ce urmează voi împarți masa de Crăciun în mai multe segmente și îți fac câte o recomandare de vinuri pentru fiecare. Să începem!
Începem cu un spumant
Pentru că este vorba de o masă de sărbătoare, propun să începi cu un pahar de spumant. Vinurile spumante sunt vinuri ușoare, potrivite atât la începutul cât și la finalul mesei. Iar dacă îți place spumantul, poți continua cu acesta și la celelalte feluri de mâncare dacă nu vrei să adopți ideea câte unui pahar diferit de vin pentru fiecare preparat în parte.
Poți încerca cu această ocazie unul din spumantele cramei Petro Vaselo: spumantul Bendis Rose sau Bendis Nadir. Primul este rose, așa cum spune și numele, acesta fiind realizat din struguri Pinot Noir, iar al doilea este alb, fiind realizat din struguri Pinot Noir și Chardonnay. Ambele sunt foarte proaspete, cu o aciditate destul de ridicată și se potrivesc tare bine pe masa de sărbătoare.
Vinuri potrivite pentru aperitive
Masa de Crăciun începe întotdeauna cu aperitive. Fie că vei avea pe masă preparate tradiționale românești (salată boeuf, piftie, șorici, tobă, etc), fie că vei avea preparate internaționale care nu seamănă deloc cu cele anterior menționate, vestea bună este că există vinuri potrivite pentru toate.
Astfel, în măsura în care aperitivele pe care le servești sunt mai grase, recomand un vin cu o aciditate mai ridicată pentru o asociere cât mai bună. Cum este Crâmpoșia Selecționată de la Crama Avincis (am scris aici câteva cuvinte despre acest vin după ce l-am degustat) sau cea de la Crama Bauer – Crâmpoșia, în mod obișnuit, are o aciditate peste medie.
Dacă aperitivele sunt amestecate astfel încât o parte sunt din preparate mai grase, dar ai pe masă și preparate de tipul salatelor sau peștelui, poți încerca vinul Crucea Manafului Chardonnay de la crama Mierla Albă sau Maletine de la Crama Petro Vaselo. Aceste două vinuri sunt realizate din struguri Chardonnay, au o complexitate foarte mare și se potrivesc bine cam cu toate tipurile de aperitive reci.
Dacă aperitivele pe care le servești sunt bazate pe legume, brânzeturi, pește, piept de pui sau piept de rață sau alte delicatese, recomand un vin alb mai ușor, cum ar fi un Sauvignon Blanc. Recomand să încerci Sauvignon Blanc-ul de la Crama Bauer sau cel de la crama Aurelia Vișinescu – gama Karakter. Ambele sunt vinuri realizate 100% din struguri Sauvignon Blanc, însă provin din zone diferite – Bauer este o cramă din zona Drăgășani, iar Aurelia Vișinescu este din Dealu Mare – și, în consecință, aromele sunt foarte diferite.
Fel principal – sarmale și/sau friptură
După atâtea feluri de aperitive, e posibil să fii deja sătul. Însă, după o pauză, cel mai probabil vei ajunge la felul principal sau la sarmale. Acum nu știu dacă masa ta de Crăciun le include pe amândouă, însă o să iau în calcul varianta în care le include așa că alegi tu ce ți se potrivește din propunerile de asocieri de mai jos.
Sarmalele sunt, de obicei, nelipsite de pe masa de Crăciun. Și, cum în ultimul timp am observat o tendința în a încerca sarmale cât mai diverse – în frunze de varză, de viță, de tei sau de hrean, cu carne de porc, vită, o combinație între cele două sau chiar carne de rață – mi se pare foarte interesantă asocierea acestora cu vin. Tocmai pentru că sarmalele pot fi preparate din ingrediente foarte diferite, am mai multe recomandări de asociere.
De exemplu, poți savura un pahar de vin rose, fie poți continua cu unul din vinurile anterioare, pe care l-ai avut și la aperitiv. Dacă ar fi să alegi un rose recomand vinul Karakter Rose (un cupaj din Syrah, Pinot Gris și Cabernet Sauvignon) de la crama Aurelia Vișinescu sau un Pinot Noir Rose de la crama LiIiac.
Totodată, sarmalele ar putea merge foarte bine și cu un vin roșu mai ușor, poate unul proaspăt, cum este Beaujolais. Vinul Beaujolais Nouveau/Beujolais Primeur este primul vin care se poate savura din recolta anului curent. Acesta este făcut din struguri Gamay în Franța și ajunge în magazinele din întreaga lume pe parcursul lunii noiembrie. Este un vin roșu ce se savurează ușor răcit (13 grade Celsius) și mi se pare foarte interesantă ideea de a-l savura alături de sarmale. Este un vin roșu ce face „trecerea” de la vinurile rose la vinurile roșii mai corpolente și mai complexe.
Mergând mai departe cu felurile principale, ajungem la friptură și trecem la vinurile roșii. Și aici cel mai probabil poți avea o diversitate de tipuri de friptură, așa că am ceva mai multe recomandări de asociere cu vin:
- aș propune să încerci o Fetească Neagră – Anno 2018 de la crama Licorna Winehouse (despre care am povestit aici), Fetească Neagră Valahorum 2017, Artisan Fetească Neagră 2017 sau Anima 3 Fete Negre – Aurelia Vișinescu (un asamblaj cu recoltele anilor 2014, 2015 și 2016) sau cupajul de 90% Fetească Neagră și 10% Merlot de la Mierla Albă. Toate aceste vinuri sunt produse în zona Dealu Mare, loc în care specialiștii au căzut de acord că Feteasca Neagră se exprimă cel mai bine (însă în România avem foarte multe vinuri realizate din Fetească Neagră în mai multe zone ale țării care sunt vinuri excepționale – chiar mă gândesc să fac un articol pe această temă)
- un Cabernet Sauvignon nu dă niciodată greș în asocierea cu friptura. Aici recomand noul Taraboste Tribut Cabernet Sauvignon 2016 (despre care am scris aici) de crama Château Vartely din Republica Moldova și reprezentând noua gamă de top a cramei (îl găsești aici împreună cu Saperavi, un alt vin din aceeași gamă; adaugă codul de reducere „winesday15” și vei primi o reducere de 15% la produsele comandate – reducerea aceasta nu se cumulează cu alte reduceri valabile temporar pe siteul lor). Această cramă are o tradiție în a lansa pe piață vinuri roșii foarte reușite în mai toate gamele pe care le are. Cum vinurile Cabernet Sauvignon sunt de obicei baricate (învechite în butoaie de stejar) destul de mult și sunt mai complexe, dacă nu ești obișnuit(ă) să bei vinuri atât de tari e posibil să vrei să încerci ceva mai ușor. Ei bine, găsești tot la Château Vartely un Cabernet Sauvignon din gama Select care e posibil să fie pe gustul tău. Și, dacă tot vorbesc despre Cabernet Sauvignon, gândindu-mă că poate vrei să încerci și unul din România, recomand cu drag Anno Cabernet Sauvignon 2016 de la Licorna Winehouse.
- un cupaj de excepție este cel din Cabernet Sauvignon și Merlot iar aici ai de unde alege între Taraboste roșu 2015 sau Taraboste roșu 2016 – ambele de la crama Château Vartely (le găsești aici), dar și între Bon Viveur roșu de la Licorna Winehouse. Toate aceste 3 vinuri sunt cupaje între Cabernet Sauvignon și Merlot, sunt vinuri ce au diverse grade de învechire și sunt vinuri gastronomice. Le recomand cu drag, dar neapărat în asociere cu mâncare pentru a fi apreciate cu adevărat.
- un alt cupaj de reținut este Cabernet Sauvignon, Merlot și Fetească Neagră: se știe că în lume cel mai cunoscut cupaj este Cabernet Sauvignon și Merlot și că sunt mult țări care adaugă acestui cupaj un strugure local tocmai pentru a crea un vin unic care să scoată în evidență locul din care vine. În România strugurele care a reușit să treacă de granițele țării și să înceapă să fie prezent și pe alte meleaguri este Feteasca Neagră. Motiv pentru care mai multe crame de la noi realizează cupaje între Cabernet Sauvignon, Merlot și Fetească Neagră. Un astfel de cupaj este vinul Anno 5 1909 de la Licorna Winehouse. Vinul este produs în ediție limitată de 1909 sticle și este realizat din struguri din ani diferiți: Feteasca Neagră din recolta 2018, iar Cabernet Sauvignon și Merlot din 2016. Vinul a fost învechit în butoaie de stejar și budane însă cât timp și în ce cantitate rămâne secretul enologului. Am avut bucuria să mă întâlnesc cu acest vin în vara 2021 când a fost lansat și totodată să fac parte din juriul la concursul „Premiile de excelență Vinul.ro” din această toamnă (am scris aici despre aceasta experiență), concurs la care Anno 5 1909 a luat Marea Medalie de Aur. Așa că recomand cu drag acest vin pentru masa de Crăciun.
- Syrah-ul își spune povestea armonios alături de preparate din carne. Dacă ești în căutarea unui vin roșu catifelat, ușor condimentat și cu multe arome de fructe de pădure recomand să iei în calcul Syrah-ul 2017 din gama Via Colțul Pietrei de la Viile Metamorfosis. Este lansat în toamna 2020 și, cel puțin pentru mine, a fost „revelația” anului în ceea ce privește acest soi. Îl găsești aici. Iar aici găsești articolul cu impresiile mele despre acest vin.
Desert
Masa este aproape de final, așa că ai ajuns și la desert. Pentru a asocia potrivit vinul cu desertul există o singură „regulă” general valabilă: desertul să nu fie mai dulce decât vinul. În caz contrar acesta ar acoperi de tot aromele din vin.
Nu știu ce vei avea pe masa de Crăciun la desert însă dacă ai tradiționalul cozonac să știi că este cel mai potrivit desert pentru a-l asocia cu niște vinuri dulci.
Aici am 2 recomandări:
- Chardonnay Botrytis de la Château Vartely – este un vin dulce ce a fost produs din recolta anului 2013. Dacă vrei să simți aromele de miere pură trebuie să încerci acest vin. Personal nu sunt băutoare de vinuri dulci însă acest vin îl consider extrem de reușit. Și mă bucur să îl fi inclus într-o degustare de vin la începutul acestui an când am primti feedback extrem de bun!
- Wine Chocolate Dark de la crama Tohani. E drept că cei de la Tohani au 2 variante ale acestui vin: „Sweet”(care este un vin dulce) și „Dark” (un vin demisec). Bineînțeles că cu desert poți încerca ambele variante și chiar sunt curioasă care variantă este pe placul tău. Despre varianta Dark am scris un articol de curând.
Acestea fiind spuse, închei aici articolul cu recomandări de vinuri de savurat la masa de Crăciun. Sper să încerci măcar unul din vinurile de mai sus. Ți-am lăsat la fiecare în parte câte un link al cramei sau magazinului online în care le găsești. Crăciun Fericit! Cu masă îmbelșugată și vinuri faine, ambele savurate cu moderație alături de cei dragi!
Leave a Reply