Este o întrebare pe care am întâlnit-o foarte des când povesteam celor din jur despre vin.
Chiar dacă cel mai util răspuns a fost „hai să încerci și tu și povestim apoi”, m-am gândit că ar fi bine să scriu un articol dedicat despre ce înseamnă o degustare de vin. Nu de-alta, dar să am punct de plecare data viitoare când cineva este curios.
În primul rând trebuie să știi de la început să degustările de vin se fac cu un scop: de a descoperi arome și vinuri noi, crame sau locuri în care se face vin, de a povesti despre toate acestea și de a socializa cu alți iubitori de vin.
Îmi amintesc și acum că la prima degustare de vin pe care am avut ocazia să o prezint, la final, cineva din public a spus așa: „Îmi place că mai mult povestim decât bem!”. În seara respectivă toți cei care au participat la degustarea de vin făceau asta pentru prima oară și am simțit curiozitatea lor (și emoțiile mele, vorbind pentru prima dată public despre vin!) pe tot parcursul serii. Mai mult de atât, cu o bună parte din cei prezenți la acea degustare m-am reîntâlnit și la alte degustări în perioada viitoare. Asta înseamnă că le-a plăcut și că au început să fie curioși în ale vinurilor.
Pe scurt, pentru o degustare de vin ai nevoie de:
- o temă
- vinuri alese conform temei
- un spațiu amenajat corespunzător
- pahare potrivite pentru fiecare vin în parte
- ceva de mâncare potrivit cu vinurile alese
- cineva care să te ghideze în descoperirea aromelor
- ceva de scris dacă vrei să notezi ce ai descoperit
- curiozitate, bună dispoziție
Mai departe iau fiecare element de mai sus și îl detaliez.
O temă
Atunci când pui participi la o degustare de vin tema este esențială pentru că de aici pornește dorința de a participa: vrei să afli mai multe despre acele vinuri/acele soiuri de struguri/acele crame/acele zone viticole și așa mai departe.
Temele pot fi diverse și, în funcție de cât de multe știi despre vin anumite teme de discuție(și de degustare) devin și mai interesante. Și, din experiență îți spun, cu cât vei știi mai multe vei fi și mai curios în ale vinurilor pentru că afli că mai ai atâtea de învățat și de savurat. Pe măsură ce studiezi (iar studiul presupune și practică-sau mai ales practică) ți se deschide o lume nouă, vinul fiind atât de diferit în funcție de soi, de zona în care sunt cultivați strugurii, de numărul de zile cu soare de care beneficiază strugurii în fiecare an. Și cum fiecare an este diferit, nu vei putea spune niciodată că știi totul despre un anumit vin-anul viitor va fi diferit!
Iată câteva exemple de teme de degustare:
- degustare de vinuri dintr-un singur soi de struguri – exemplu Cabernet Sauvignon (se aleg vinuri din soiul Cabernet Sauvignon de la mai mulți producători; acestea pot fi din același an de producție sau din ani diferiți, sau pot fi din aceeași zonă viticolă sau din zone diferite)
- degustare de Saperavi (soi de struguri specific din Georgia, mai puțin cunoscut)/ Xinomavro (soi de struguri specific din Grecia, și mai puțin cunoscut)
- degustare de vinuri din nouă gamă X a cramei Y (de obicei aceste degustări se fac atunci când vrei să cunoști vinurile unei crame)
- degustare de vinuri din Dealu Mare/Dobrogea/Bordeaux/Rioja (degustare de vinuri în care se aleg vinuri dintr-o anumită zonă, indiferent de soiul de struguri din care sunt făcute, dacă sunt mono-soi sau cupaj)
- degustare de vinuri rose (se aleg vinuri rose de la mai mulți producători/din mai multe zone; cum vara se preferă vinurile rose fiind mai ușoare, vara este cel mai potrivit sezon pentru o astfeld e degustare)
- degustare de Chardonnay: zonă caldă vs zonă rece/Lumea Nouă vs Lumea Veche (soiul de struguri Chardonnay este un soi ce s-a adaptat foarte bine în mai multe zone din întreaga lume și, în funcție de locul în care este cultivat, acesta aduce alte arome în vin; despre Lumea Nouă și lumea veche pregătesc un articol dedicat însă, ca și idee, Lumea Veche se referă la țările cu tradiție în vinificație care puneau accent pe zonă iar pe etichetă sticlei găseai scrisă zona-ex. Bordeaux, în timp ce Lumea Nouă se referă la țările care folosesc metode noi de vinificație și care mai degrabă afișează pe etichetă sticlei soiul/soiurile de struguri din care este făcut vinul și nu neapărat zona)
- degustare verticală de Merlot a Cramei X cu vinurile anilor 2005, 2007, 2008, 2010, 2011, 2015 (degustarea verticală presupune că vinurile sunt ale aceleiași crame, din aceeași gamă, însă din ani diferiți de producție; se urmărește evoluția vinului în timp precum și diferențele de la un an la altul)
Vinuri alese conform temei
În funcție de temă se aleg și vinurile: acestea sunt fie dintr-un soi de struguri ales, fie de la o anumită cramă sau dintr-o anumită zonă geografică și așa mai departe.
Fiecare vin în parte se servește la temperaturi diferite așa că vinul trebuie pregătit la temperatura potrivită pentru fiecare în parte.
Totodată se stabilește și ordinea de degustare iar aceasta diferă în funcție de mai multe criterii:
- dacă avem vinurile unei crame la o degustare și avem între ele atât albe cât și rose cât și roșii, ordinea corectă de degustare este alb, rose, roșu.
- în cazul în care avem la degustare atât vinuri seci cât și demiseci sau dulci ordinea corectă este: pornim cu cele seci, ajungem la cele demiseci, urmează demidulci și dulci.
- vinurile vor fi ordonate și dupa alcoolul pe care îl conțin: de la un procent mai mic (ex.11%) la unul mai mare (ex.15%).
- Dacă avem și un spumant la degustare acesta se degustă fie la început, fie la final.
Un spațiu amenajat corespunzător, pahare potrivite, ceva de mâncare
Pentru a te bucura pe deplin de vinuri contează mult spațiul amenajat corespunzător.
Degustările de vin se pot face în mai multe locuri: în restaurant, în winebar, la cramă în sală de degustare, în vie, chiar și în cramă în timp ce ți se prezintă metoda de vinificație și te plimbi printre tancurile de inox sau butoaiele de lemn în care se face vinul.
Cum în fiecare dintre aceste locuri spațiul este diferit, voi porni de la ceea ce este esențial: paharul de vin.
Dacă te afli în cramă în zona de producție a vinului sau în vie, locuri în care cel mai probabil trebuie să te miști și să mergi mai departe, un pahar universal cu picior este suficient.
Dacă te afli însă într-o sală de degustare, într-un restaurant sau winebar iar în calcul că vei sta cel mai probabil pe scaun și că vei degusta mai multe vinuri diferite, moment în care vei avea nevoie de mai multe tipuri de pahare de vin, câte unul potrivit pentru fiecare vin în parte.
Promit să revin cu un articol despre tipurile de pahare de vin însă până atunci te rog să reții că există pahare pentru vinuri albe, pentru vinuri roșii, pahare pentru spumant/șampanie, pahare pentru vin de desert (vinuri dulci), dar și pahare de degustare speciale-certificate.
Găsești mai jos câteva fotografii cu diferite pahare așezate pentru degustare ca să îți faci o idee.
Acum că ți-ai făcut o idee legată de pahare și de cum arată ele aranjate pe masă pentru o degustare de vin este timpul să vorbesc și despre mâncare.
La degustările de vin simple și rapide (durează cel mult o oră) este bine să ai la îndemână ceva de mâncare: pâine, grisine, alune brânză sau fructe proaspete/uscate. Acestea pot fi așezate fie pe câte o farfurie individuală pentru fiecare degustător în parte, fie pe un platou mai mare potrivit pentru mai multe persoane.
Atunci când bei vin, chiar și 1 sau 2 tipuri de vin (adică puține vinuri) este bine să ai ceva de mâncare la îndemână din mai multe motive:
- dacă nu ești obișnuit cu vinul e posibil să ți se facă foame,
- pentru a-ți da seama cu ce tip de mâncare se potrivește acel tip de vin (se urmărește în principiu gustul sărat/dulce/acru/amar).
- a mânca o bucățică de pâine între două vinuri te ajută să le identifici și să simți aromele din vin mai bine pentru că pâinea are rolul de a-ți oferi un gust neutru și de a te pregăti pentru următorul vin.
Dacă participi la o degustare de vin în asociere cu mâncare începem o altă discuție. Acestea au loc în restaurante, unde ai masa așezată corespunzător și beneficiezi, pe lângă paharele potrivite, și de tacâmuri potrivite. Acestea durează 2 sau mai multe ore și fiecare vin este însoțit de un fel de mâncare. Nu te gândi acum că fiecare vin e însoțit de o porție întreagă de mâncare pentru că nu e cazul. Asorarea cu mâncare se face diferit și depinde atât de tipul vinului (unele vinuri sunt mai ușoare și pot fi savurate ca atare, fără mâncare, în timp ce altele sunt vinuri gastronomice iar aromele lor se simt mai bine atunci când sunt asortate cu anumite mâncăruri) cât și de durata efectivă prevăzută pentru degustare. La unele degustări te poți aștepta ca fiecare vin să fie însoțit de o porție mică (cât 1-2 lingurițe) de mâncare, iar la altele e posibil că fiecare vin să fie însoțit de în jur de 100g de preparat asortat.
Cineva care să te ghideze în descoperirea aromelor
Somelierul. Sau povestitorul. Omul care știe să vorbească despre vin, știe să îți transmită aromele astfel încât informația să ajungă la tine. Tot somelierul va servi vinul în locațiile fără ospătari, însă rolul său în cadrul degustărilor este acela de a povesti despre vin, despre crama care l-a produs, despre zona din care provin strugurii și să răspundă întrebărilor venite.
Tot somelierul te va învăța să faci o analiză olfactivă și gustativă a vinurilor (ce se simte în miros și gust) și te va introduce în limbajul vinului.
Bineînțeles, în cadrul degustărilor de vin vei putea să îți notezi câte ceva despre vin. La început pe câte o fișă de degustare ce îți va fi oferită, însă, mai târziu, când te va prinde mai mult pasiune apentru vin, este bine să ai un jurnal/carnet de degustări în care să notezi vinurile încercate, să scrii la fiecare ce ai simțit, cât de mult ți-a plăcut și așa mai departe.
Toate cele de mai sus vor trebui susținute de entuziasm și curiozitate așa că atunci când participi la o degustare de vin este bine să fii curios, să pui întrebări, să dezbați aromele vinurilor cu cei din jurul tău și să savurezi vinurile.
Acestea fiind spuse închei aici articolul despre ce presupune o degustare de vin și te invit să participi la degustări de aici înainte.
Leave a Reply