Cum ar fi ca de 8 Martie să primești în dar sau să oferi chiar tu un vin cu note florale?
Anul trecut am primit cel mai frumos cadou de 8 Martie: un abonament la vin care vine lunar (și uite așa sărbătoresc în fiecare lună) și mă încântă cu arome noi și diferite de la o sticlă la alta. Așa că anul acesta am zis să vin cu propunerea asta: de 8 Martie oferă vin, pe lângă flori. Experiența va fi una tare frumoasă și vă puteți bucura de ea în 2!
Și pentru că astăzi este 8 Martie, sărbătoresc cu un vin rose ce anunță sosirea primăverii înmiresmate: Busuioacă Rose (sec) 2019 de la Valahorum.
Soiul de struguri Busuioacă își are originea în localitatea Bohotin, județul Iași, cea care i-a dat de altfel și numele. Soiul este cunoscut mai mult ca și „Busuioacă de Bohotin” însă se folosește și denumirea simplă, „Busuioacă”. În România, Busuioaca se cultivă în 4 centre viticole – 2 pe Dealurile Moldovei (Bohotin și Huși) și 2 în zona Dealu Mare (Pietroasa și Tohani).
Vinul degustat astăzi face parte din portofoliul Valahorum. Despre Valahorum trebuie să știi că pe de o parte este o cramă – se numește Apogeum și se află în Dealu Mare(Gura Vadului, Tohani), iar pe de altă parte este o colecție de vinuri reprezentative ale României. Valahorum s-a lansat acum 2 ani prin colaborarea a 3 crame – Apogeum, Mierla Albă și Mennini – și reprezintă un proiect deschis și către alți producători de vin ce își dorește ca, în timp, să strângă sub aceeași umbrelă vinurile românești cele mai reprezentative.
Revenind la vinul încercat astăzi, trebuie să spun că Busuioaca rose de la Valahorum (recolta 2019) este un vin sec, chiar dacă în cele mai multe cazuri sunt sigură ca ai întâlnit vinuri dulci din acest soi.
Culoarea este una inconfundabilă: un rose închis spre arămiu. De îndată ce am mirosit vinul, parfumul de flori de trandafiri, flori de piersic, căpșuni, fragi și zmeură m-a invadat. Am simțit apoi note proaspete de citrice și busuioc.
După o scurtă rotire a paharului pentru a simți mai bine aromele din miros, am gustat: căpșunile(ușor dulcege), zmeura și citricele și-au făcut apariția și mai clar, iar vinul mi-a lăsat o senzație de prospețime. Tot în gust am simțit piersici foarte coapte, dar și lychee (dacă nu ai încercat până acum lychee află că seamănă la gust cu o combinație între struguri, banane, trandafiri și pere). Postgustul este destul de lung, aciditatea ridicată, iar alcoolul de 14,2% se simte puțin.
Am savurat vinul la 10°C (si ce frumos s-a deschis în pahar pe măsură ce temperatura a mai crescut cu 1- 2°C) și l-am găsit a fi un vin vioi, de primăvară, foarte parfumat și răcoritor. L-aș asocia bine cu o zi de vară însorită însoțit de un desert din fructe la fel de răcoritor – tartă cu fructe sau cheesecake cu căpșuni. Sau poate chiar și cu o mâncare asiatică, ușor picantă.
O zi de 8 Martie cât mai frumoasă îți doresc!
Update-uri despre Busuioacă(sec) de la Valahorum găsești și pe Vivino.
Leave a Reply