Ați auzit de curry de sarmale?

Ați auzit de curry de sarmale?

Articolul de astăzi nu este despre vin ci despre…mâncare. Cum vinul merge tare bine alături de mâncare, anul acesta voi pune accentul pe articole despre vin și mâncare, dar și pe organizarea de degustări de vin în asociere cu mâncare. Vinul e tare bun și fără mâncare, însă atunci când adaugi câteva preparate atent potrivite, vinul va fi și mai bun.

Unul dintre acestea este Degustare de Fetească și Sarmale pe care îl organizez pe 29 martie alături de Cosmin Dragomir. Eu vin cu povestea vinurilor, el cu cea a sarmalelor, așa că l-am întrebat câteva lucruri generale despre sarmale. Cum el mi-a răspuns în detaliu, las cuvintele sale mai jos. Consideră povestea de mai jos ca și un preview la câte o să povestească la degustarea din 29 martie când avem 5 tipuri de Fetească Neagră asociate cu 5 tipuri de sarmale. Iar dacă nu te-ai înscris încă la eveniment ai toate detaliile aici și recomandarea să te înscrii chiar acum. Nu mai aveam prea multe locuri disponibile, așa că dacă vrei să te bucuri de această seară gustoasă, înscrie-te acum.

Cosmin Dragomir

Ați auzit de curry de sarmale? Dar de ramen cu sarmale? Dar de Ciorbă de varză a la Cluj?

Sunt doar trei exemple din multele combinații cu sarmale din rețetarul mondial. Se fac sarmale pe aproape tot mapamondul – din Japonia în Argentina, din Suedia în Egipt.

Gândiți-vă că doar în Europa Centrală și de Est, Balcani și Anatolia au fost identificate 82 de frunze diferite folosite ca înveliș vegetal pentru sarmale. Printre ele găsim câteva frunze surprinzătoare pentru că sunt foarte mici: leușteanul sau frunzele de zmeur.

Știați că suedezii au o zi națională dedicată sarmalelor? Dar că finlandezii le preferă cu sirop de arțar pe deasupra? Că nemții ori sârbii le consumă cu garnitură de cartofi?

Unii istorici ai gastronomiei spun că ele sunt originare, de fapt, din India deși cea mai veche rețetă de sarmale are aproape 3000 de ani și este expusă la Muzeul de Istorie din Erevan.

Printre variațiunile la temă de la noi din țară vă propun să discutăm despre rața umplută cu sarmale, despre sarmalele coapte în dovleac sau cuibul bucovinean cu câte cinci sarmale diferite. Sau despre cum orezul poate fi înlocuit cu cartof dat prin răzătoare, păsat sau semințe de dovleac.

Știați că slavii le spun sarmalelor – porumbei iar argentinienii copii înfășați? Să ne aducem aminte și de expresia „ți-ai înfășat copilul ca pe o sarma”. Dar de sarmale pe grătar ați auzit? Dar despre cele pane, cele fripte sau despre sarmalele “mexicane” ale unui fost bucătar regal care seamănă foarte mult cu sushi-ul.

Despre Cosmin Dragomir:

Am fondat gastroart.ro prima revistă specializată în cercetarea istoriei gastronomiei și ospitalității românești, apoi editura omonimă la care am publicat peste zece titluri în mare parte reeditări ale unor cărți vechi de bucate de la noi.

Am publicat volumul Curatorul de zacuscă și alte povestiri culinare românești și sunt coautorul volumului Dulce Românie – o istorie a deserturilor de la noi alături de Adriana Sohodoleanu.

De cel puțin trei ani cercetez apăsat acest preparat și pregătesc o Enciclopedie Universală a Sarmalelor (cândva… cine știe).

În acest moment scriu la volumul: „Pe culmile mahmurelii, o istorie a ciorbei de burtă”; Tot în acest an am început o lungă călătorie prin Balcani pentru un studiu de gastronomie regională comparată.

Sunt coinițiator al Legii – „Ziua Națională a Gastronomiei și Vinurilor din România„, coorganizator al „Congresului Național de Gastronomie și Vin” alături de Cezar Ioan și Nico Lontras.

Scriu constant pe Gastroart.roEisberg.rozilesinopti.roMindcraftstories.ro, revistatomis.ro,  cc-cc.rodulceromanie.ro și câteodată pe Dilemaveche.ro sau Vinul.ro. Mă găsiți și în newsletterul Recomandat de Curator & Connaisseur & Friends.
Vorbesc tare și apăsat în calitate de gazdă în podcastul Amintiri Gustoase by Cronicari Digitali – primul podcast dedicat 100% gastronomiei.

Premii:

  • Gault & Millau,
  • Asociația Națională a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism,
  • Asociația Națională a Jurnaliștilor de Turism,
  • Webstock: (2021 – locul III Best Company Blog – Salata de vorbe pentru Eisberg: #simplyfresh;  2022 – locul II Best Branded Podcasts cu #amintirigustoase by Cronicari Digitali & Electrolux)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

nine + nine =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.